Anul școlar 2019-2020
Anul școlar 2019-2020 va reprezenta pentru învățământul românesc momentul în care vor fi implementate o serie de noutăți. Ești pregătit?
Îți recomandăm să citești acest material la pachet cu acest articol.
Pe moment
Am selectat pentru cititorii laclasă.ro cele mai importante schimbări care se vor produce după 1 septembrie 2019. Astfel:
- Știm că nu îți vine să crezi. Toate cadrele didactice vor fi nevoite să aducă un certificat de „bună purtare”. Acesta va atesta că nu eși pedofil sau violator. În acest material afli totul despre această mare mizerie.
- Începând cu acest an școlar s-a renunțat la manualul unic pentru fiecare disciplină în parte. Pornită de Liviu-Marian Pop, telenovela manualului unic a luat sfârșit prin decizia unui alt fost ministru, Ecaterina a IV-a.
- Profesorii au șanse mari de a le fi acordată o nouă mărire salarială. Teoretic, aceasta ar trebui să se aplice la începutul anului 2019. Știți povestea cu „programul de guvernare” și nivelul de salarizare la care ar trebui să ajungă bugetarii în 2020. Ei bine, lucrurile nu sunt încă clare, nu vă bucurați prea mult. Chiar dacă vor fi mărite, după cum poți citi aici, există diferețe care sfidează logica și bunul simț. Așa se face că un angajat cu școală postliceală bate la capitolul salarizare numeroși profesori.
- Elevii claselor a VII-a și a X-a vor învăța după manuale noi.
- Pentru clasele a VII și a X-a se vor aplica noi planuri-cadru.
- Și în acest an, spre bucuria multor elevi, va funcționa aplicația care o să îi ajute pe cei de clasa a XII-a să treacă cu bine peste BAC. Aceasta ar putea înlocui meditațiile, fiind, din acest punct de vedere, o lovitură pentru profesorii care ofereau pregătiri contra cost. Detalii aici.
- O nouă zi liberă la începutul anului școlar, detalii aici. Din păcate, vestea bună este urmată de alta rea. Îți recomandăm să citești materialul spre care s-a făcut trimitere.
- Profesoarele vor putea rămâne la catedră peste vârsta de 65 de ani.
- Parlamentarii vor decide dacă numărul de ore va fi redus. La clasa a VIII-a, conform proiectului, ar urma să dispară până la 9 ore. Detalii aici.