Vine urgia peste cadrele didactice! Concedieri, bulversarea sistemului și suprasolicitarea elevilor

Trebuie citite

Vine urgia!

Câți dintre voi cunoașteți prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 (nr. L652/2018 )? Una dintre cele mai importante modificări pe care le aduce se va aplica din anul școlar 2020-2021. Aceasta face referirea la reducerea puternică a numărului de ore, după cum vei citi mai jos. La capitolul rezultate palpabile amintim: concedieri în rândul cadrelor didactice, bulversarea sistemului și suprasolicitarea elevilor.

Important de știut

  • Nemulțumit de prevederile primei versiuni votate în 2018, Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament pe 03.01.2019.
  • Legea a trecut de Camera Deputaților. Aleșii poporului, după ce au reexaminat-o, au găsit de cuviință să o revoteze – cu mici modificări – pe 07.05.2019 (rezultat vot pentru=184, contra=68, abtineri=35 – vezi parcursul legii).
  • În prezent, această legea aștepată votul Senatului, cameră decizională. De remarcat faptul că a trecut cu brio de tot ce înseamnă comisii la Senat. (vezi parcursul în Senat). Odată legea adoptată de Senat, președintele nu va mai putea refuza promulgarea acesteia.
  • Legea a fost propusă de 39 de parlamentari. La capitolul „nume sonore” îi amintim pe foștii miniștri ai Educației Liviu Marian-Pop (inițiator) și Ecaterina Andronescu.
  • Sindicatele, cadrele didactice, asociațiile de elevi și părinți nu au fost consultate.

Ce motivație a găsit Liviu-Marian Pop

Măsura propusă vine să completeze modernizarea programei prin regândirea bugetului de timp alocat învățării, din perspectiva implicațiilor pe care le au planurile cadru de învățământ și conținutul curricular al programelor școlare, dar și practicile didactice asupra timpului personal al elevului.

Liviu-Marian Pop – note de fundamentare

Articolul 4 dă fiori.

La articolul 66, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate.”

Aceste prevederi urmează să fie aplicate începând cu anul școlar 2020-2021.

Începând cu toamna anului 2020:

  • Numărul mediu de ore la clasele I-IV va fi de 20
  • Numărul mediu de ore acordate claselor de gimnaziu va fi de 25
  • Numărul mediu de ore acordate claselor liceale va fi de 30

În prezent:

  • elevii clasei pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână, cu maximum un opțional, minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.
  • elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Ce spun sindicatele

Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului Învățământul „Spiru Haret” Dolj a oferit următorul punct de vedere.

La învățământul primar cadrele nu sunt afectate, învățătorii au post și nu normă. Avem o problema la învățământul gimnazial, unde deja avem planuri cadru și nu ne putem încadra în actuală limită, decât cu efecte negative. La liceu, cu excepția claselor bilingve, ne încadrăm în media de 30. Ciudat este că au și inițiative de a se introduce tot felul de ore noi, în condițiile în care avem această viitoare lege!!!

Concluzii

  • La baza acestui act normativ nu stă niciun studiu de impact. Simple calcule politice, în niciun caz o strategie educațională.
  • Practic, se merge până la tăierea a 9 ore pe săptămână la gimnaziu. Chiar și de la clasa pregătitoare dispar 2 ore. Prin urmare, această reducere a numărului de ore va determina ca și consecință, rămânerea pe drumuri a numeroși profesori.

Aplicarea dispozițiilor noului art. 66 alin. (1) va genera dispariția de posturi didactice de predare – câteva mii la nivel național

Marius Nistor, detalii
  • Un val de concedieri va afecta sistemul de învățământ. Care vor fi criteriile și de ce nu sunt acestea făcute public?

Reducerea numărului de ore la o asemenea dimensiune va însemna, cel mai probabil, un val de concedieri în sistemul de învățământ. Mai exact, proiectul de lege modifică articolul 66 din Legea Educației Naționale, fără să evalueze impactul asupra încadrării cu personal.

  • Va fi necesară o nouă o modificare a manualelor, care ar trebui adaptate viitoarelor planuri-cadru. Dat fiind timpul scurt până la care acestea ar trebui refăcute, există riscul evident ca ele să nu fie finalizate la timp.
  • Materia rămâne aceeași, numărul de ore este redus dramatic… Care este rezultatul?

Note:

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Cum îți poți deconta 500 de lei pentru ochelarii de vedere. Norme

Cum îți poți deconta 500 de leiCei 500 de lei oferiți de stat pentru decontarea ochelarilor de vedere pot...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -