Indemnizația de concediu
Indemnizația de concediu, conform Contractului Colectiv de Muncă și Codului Muncii, ar trebui acordată cu 5 zile înainte de plecarea angajatului în concediul de odihnă. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat și nici nu se întâmplă.
Codul Muncii
Art. 150 (3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Codul Muncii
Contractul Colectiv de Muncă
Art 28 (7) Indemnizaţia de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, majorările/creşterile salariului de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent – inclusiv indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor, indemnizaţia pentru zone izolate, sporul de suprasolicitare neuropsihică – pentru perioada respectivă. Aceasta reprezintă media zilnică a drepturilor salariale mai sus menţionate, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediul de odihnă, multiplicată cu numărul zilelor de concediu şi se acordă angajatului cu cel puţin 5 zile înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia. Indemnizaţia se acordă şi pentru activitatea desfăşurată de angajaţii încadraţi cu contract individual de muncă, în regim de cumul.
Contractul Colectiv de Muncă
Reglementările Ministerului Educației
Potrivit Ordinului 4.050 din 29 iunie 2021, emis de Ministerul Educației, indemnizația de concediu trebuie solicitată cu cel puțin 30 de zile înainte de intrarea în concediu a cadrelor didactice. Așadar, angajatul trebuie să depună o cerere pentru acordarea unui drept automat prevăzut atât în Contractul Colectiv de Muncă, cât și în Codul Muncii. De ce aceste îngrădiri?
Art. 8 (3) Indemnizația de concediu se poate acorda salariatului înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, cu cel puțin 30 de zile înainte de data plecării în concediu.
Ordinului 4.050 din 29 iunie 2021
Rămân întrebările:
- Poate un Ordin de ministru să fie deasupra Contractului Colectiv de Muncă și al Codului Munci?
- Încalcă acest ordin Contractul Colectiv de Muncă și Codul Muncii?
- Cum ar trebui să procedeze sindicatele?