Plata hotărârilor judecătorești este sub semnul întrebării. Mai contează legea?

Trebuie citite

Se vede interesul pentru educație și dreptate

Când erau în opoziție, liderii actualei puteri urlau ca din gură de șarpe atunci când în discuție intrau pierderile salariale ale bugetarilor, inclusiv ale cadrelor didactice. Băsescu a plecat, opoziția a venit la putere, a schimbat tonul, iar statul a rămas dator profesorilor. De ceva vreme, despre plata hotărârilor judecătorești nu se mai aude nimic. Faptele guvernaților, însă, țin loc de cuvinte. Acestea, prin pierderile pe care ministerul le-a suferit la rectificarea bugetară, arată că nu pun preț pe respectarea unor hotărâri judecătorești.

Nu știm dacă în celebrul program de guvernare plata hotărilor judecătorști era inclusă, cert este că acestea întârzie nepermis. Dacă anul trecut sumele au fost virate incomplet spre sfârșitul lui decembrie, anul acesta este liniște de mormânt. Nici Ecaterina a IV-a – ministra Educației – nu scoate un cuvânt. Subiectul a devenit tabu pentru guvernanții care, de la trecerea în tabăra puterii, nu au ratat o zi în care să își arate disprețul pentru justiție, și educație.

Sindicatele furioase

Sindicatele sunt furioase, membrii și mai și. După cum arată mesajele liderilor de sindicat, șanse ca hotărârile să intre în plată nu sunt. La orizont se întrezăresc acțiunile dure, executările judecătorești. Acestea, nu doar că sporesc costurile, ci sunt și de durată.

Constantin Lungulescu

Mesajul liderului sindical Constantin Lungulescu nu mai are nevoie de niciun fel de comentariu.

Guvernul României are obligația de a asigura fondurile necesare pentru plata tranșei drepturilor salariale aferente anului 2018 și cele restante de anul trecut, drepturi stabilite prin sentințele judecătorești. Aceste sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018, lucru care nu s-a întâmplat. Guvernanții au promis că aceste restanțe salariale legale vor fi acordate la rectificarea bugetară din luna noiembrie 2018. Constatăm însă că această promisiune este încălcată, ceea ce crează nemulțumiri în rândul membrilor noștri.Mai mult, prin proiectul de rectificare bugetara MEN pierde sume de bani. Membrii de sindicat sunt profund nemultumiti de aceasta situatie,iar noi probabil vom trece la executari silite,unde costurile vor creste. Viitoarea OG nu a primit aviz favorabil in CES
PS Conducerea Federatiei poarta in continuare discutii cu Guvernul pentru remedierea situatiei

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -