Plata hotărârilor judecătorești este sub semnul întrebării. Mai contează legea?

Date:

Se vede interesul pentru educație și dreptate

Când erau în opoziție, liderii actualei puteri urlau ca din gură de șarpe atunci când în discuție intrau pierderile salariale ale bugetarilor, inclusiv ale cadrelor didactice. Băsescu a plecat, opoziția a venit la putere, a schimbat tonul, iar statul a rămas dator profesorilor. De ceva vreme, despre plata hotărârilor judecătorești nu se mai aude nimic. Faptele guvernaților, însă, țin loc de cuvinte. Acestea, prin pierderile pe care ministerul le-a suferit la rectificarea bugetară, arată că nu pun preț pe respectarea unor hotărâri judecătorești.

Nu știm dacă în celebrul program de guvernare plata hotărilor judecătorști era inclusă, cert este că acestea întârzie nepermis. Dacă anul trecut sumele au fost virate incomplet spre sfârșitul lui decembrie, anul acesta este liniște de mormânt. Nici Ecaterina a IV-a – ministra Educației – nu scoate un cuvânt. Subiectul a devenit tabu pentru guvernanții care, de la trecerea în tabăra puterii, nu au ratat o zi în care să își arate disprețul pentru justiție, și educație.

Sindicatele furioase

Sindicatele sunt furioase, membrii și mai și. După cum arată mesajele liderilor de sindicat, șanse ca hotărârile să intre în plată nu sunt. La orizont se întrezăresc acțiunile dure, executările judecătorești. Acestea, nu doar că sporesc costurile, ci sunt și de durată.

Constantin Lungulescu

Mesajul liderului sindical Constantin Lungulescu nu mai are nevoie de niciun fel de comentariu.

Guvernul României are obligația de a asigura fondurile necesare pentru plata tranșei drepturilor salariale aferente anului 2018 și cele restante de anul trecut, drepturi stabilite prin sentințele judecătorești. Aceste sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018, lucru care nu s-a întâmplat. Guvernanții au promis că aceste restanțe salariale legale vor fi acordate la rectificarea bugetară din luna noiembrie 2018. Constatăm însă că această promisiune este încălcată, ceea ce crează nemulțumiri în rândul membrilor noștri.Mai mult, prin proiectul de rectificare bugetara MEN pierde sume de bani. Membrii de sindicat sunt profund nemultumiti de aceasta situatie,iar noi probabil vom trece la executari silite,unde costurile vor creste. Viitoarea OG nu a primit aviz favorabil in CES
PS Conducerea Federatiei poarta in continuare discutii cu Guvernul pentru remedierea situatiei

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
494 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap