Un fost ministru îi vrea pe profesori și elevi între 8 și 10 ore la școală zilnic

Trebuie citite

Foarte activ pe Facebook

Într-o postare pe pagina sa personală de pe Facebook, Liviu Pop, fostul ministru al Educației vine cu un set de propuneri interesante. Poate că mandatul prea scurt l-a împiedicat pe domnia sa să le pună în aplicare, cine știe. O parte a propunerilor sale sunt de bun simț, trebuie să recunoaștem asta, în timp ce alte propuneri sunt exagerate și contravin legislației în vigoare.

Sună atât de frumos

Astfel, la capitolul propuneri de bun simț, cităm din postarea fostului ministru:

  • Fără teme enorme și ghiozdane supraîncărcate.
  • Cu săli moderne și dotate.
  • Cu profesori bine pregătiți și motivați.
  • Cu un curriculum pentru învățământul “școală după școală”.

Sper că ați remarcat că sunt doar sloganuri care sună bine, le tot auzim de 30 de ani. Până acum, nimic concret. Cu alte cuvinte, risipă de pixeli sau, pe înțelesul tuturor, vorbe goale.

Să fie formularea…?

Fostul ministru anexează postării sale și un tabel sugestiv care schimbă radical datele problemei. Că vorbim despre o greșeală de redactare/exprimare, nu am avem de unde să știm. Tabelul nu reia temele de mai sus , ci face o comparație între timpul mediu pe care un elev și un profesor ar trebui să îl petreacă în școală și timpul pe care respectivii îl petrec în prezent la școală. Astfel, conform celor scrise negru pe alb în tabel, spre exemplu, elevii și profesorii de gimnaziu ar trebui ca în viitor să petreacă în școală, între 8 și 10 ore pe zi. Da, ați înțeles bine!

Încalcă legea

Ce pare să omită Pop, ca fost ministru al Educației, dar și ca fost lider de sindicat. Dacă a greșit cu bună știință și cu rea intenție, atunci e grav. Conform legislației în vigoare, programul de lucru al cadrelor didactice este de 8 ore zilnic. Dacă profesorii de liceu vor petrece între 8 și 10 ore, atunci situația devine ilegală. Unde mai pui că, să ții 10 ore niște adolescenți la școală, între 4 pereți, deja este prea mult. Asta chiar dacă scădem cele 30 de minute alocate unei mese calde.

I s-a atras atenția

Aberația sau enormitatea, depinde cum o interpretați, a fost identificată de un cadru didactic, iar replica dată fostului ministru este pe măsură.

O aberatie! Conform tabelului, un profesor din invatamantul liceal are un timp de 9-10 ore pe zi, fata de profesorul din gimnazial care are acelasi salariu si sta mai putin. Dar cel mai aberant este faptul ca 10 ore x 5 zile= 50 de ore, ceea ce contravine codului muncii.

P.S.

Până la ora redactării acestui material, ministrul nu a oferit nicio clarificare. Suntem și noi curioși dacă profesorii vor fi dispuși să muncească 10 ore zilnic, fiind plătiți pentru 8. Opinia ta care este?

Click mai jos pentru a vedea materialul postat pe Facebook de către Liviu Marian Pop, dar și pentru a citi reacțiile publicului.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Ai văzut noua listă a magazinelor agreate pentru prima de carieră didactică în 2023?

Noua listăNoua listă cu magazine la care îți poți cheltui banii din prima didactică a fost publicată pe site-ul...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -