Documente importante ce trebuie depuse la începutul anului școlar 2021-2022

Trebuie citite

Documente importante

La începutul anului școlar 2021-2022, cadrele didactice trebuie să se asigure că sunt la zi cu realizarea și depunerea unor documente extrem de importante.

Echivalarea

Cadrele didactice care și-au susținut gradele didactic în această vară, vor nu vor, trebuie să mai treacă peste un alt hop. Acesta constă în echivalarea în credite profesionale transferabile a gradului didactic I și II. După cum știți, legea impune cadrelor didactice ca, într-o perioadă de 5 ani de la obținerea definitivatului, să acumuleze 90 de credite.

Echivalarea creditelor nu se face automat, trăiască birocrația! În primele săptămâni ale noului an școlar va trebui să depui o cerere în acest sens la secretariatul școlii. De obicei, acest lucru se poate face în perioada 1-15 septembrie.

Ce se echivalează

Se echivalează cu 90 de credite profesionale transferabile următoarele forme de organizare a formării continue:

a) obținerea, în intervalul respectiv, a gradului didactic II sau a gradului didactic I;

b) absolvirea de către personalul didactic din educația antepreşcolară, învățământul preşcolar şi din învățământul general obligatoriu, în intervalul

respectiv, a studiilor universitare de master, în domeniul de specialitate sau în domeniul științele educației;

c) absolvirea, în intervalul respectiv, a studiilor universitare de doctorat în domeniul de specialitate sau în domeniul științele educației;

d) absolvirea, în intervalul respectiv, a unui program de conversie profesională în învățământ prin studii postuniversitare;

e) obținerea, în intervalul respectiv, a unei alte specializări, care atestă obținerea de competențe de predare a unei alte discipline din domeniul fundamental aferent domeniului de specializare înscris pe diploma de licență.

Citește detalii complete despre această procedură, aici.

Planificări

Începând cu 13 ianuarie 2020, conform ministrului Educației, în numele debirocratizării, portofoliul profesorului conține doar planificările calendaristice anuale ale materiei, un proiect al unităţilor de învăţare și instrumente de evaluare. Acestea pot fi realizate în format digital sau/și letric.

Aici poți citi un material care îți oferă câteva ponturi referitoare la acest subiect.

Atenție la cele 90 de credite!

Cadrele didactice, conform legislației din prezent, trebuie să se asigure că dețin 90 de credite transferabile la fiecare interval consecutiv de 5 ani. Dacă numărul de credite profesionale transferabile este sub această limită, teoretic, cadrele didactice sunt obligate să se înscrie la cursuri de formare continuă. Atenție, legea obligă angajatorul să deconteze cursurile de formare continuă la care au participat cadrele didactice dintr-o unitate de învățământ, asta după cum ai putut citi aici.

Profesorii debutanți

Profesorii debutanți, în special, vor fi obligați să aducă adeverința de „non-violator”. Detalii, aici.

Cadrele didactice nou intrate în sistemul educațional au de primit un salariu mediu pe economie. Despre acest subiect, puteți citi aici.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -