Din 14 septembrie 2020 profesorii vor fi în linia 1. Cine îi protejează?

Trebuie citite

Profesorii vor fi în linia 1

Din 14 septembrie profesorii vor fi în linia 1. Aceștia vor fi trimiși să predice educația într-o perioadă în care nimic nu este clar, iar COVID-19 amenință școlile din România. La capitolul „arme de luptă”, fără să exagerăm, MEC nu este prea darnic. Ba mai mult, a pasat responsabilitatea în ograda autorităților locale și a stricat concediul cadrelor didactice prin scoaterea „pe surse” a deja celebrelor proiecte de Planuri-cadru. Când este vorba de reducerea numărului de ore, birocrații MEC au fost mult mai competenți și rapizi. Vitejii au fost atât de duri încât nu au ținut cont de avertizările sindicatelor sau de criticile dure ale Academiei Române. Nu au mimat nici măcar dialogul, deciziile fiind luate în cea mai profundă liniște și secretomanie. Comportament tipic românesc.

Ceață și secretomanie

La fel ca la începutul pandemiei, cei cu putere de decizie nu prea clarifică nimic, măsuri prin școli nu s-au luat, confuzia și starea de teamă domnesc în rândul cadrelor didactice. Așadar, peste 200.000 de cadre didactice sunt trimise la luptă fără arme moderne, într-un teren mlăștinos, în ceață.

Mai mult despre obligații

Ca de fiecare dată, obligațiile profesorilor sunt mai clare decât drepturile. Autoritățile au grijă să accentueze acest aspect. Pentru profesori, ca și până acum, nu este clar dacă vor primi măști gratuite, dacă vor avea prioritate la vaccinare sau la testare etc. Din păcate, la cum merg lucrurile în România, cu siguranță vor fi cazuri de școli în care profesorii vor cumpăra substanțele dezinfectante. Râdem, glumim…

Stimulente financiare?

Personalul medical din linia 1 s-a bucurat de un bonus salarial în lupta cu COVID-19. În învățământ, deși există o lege care prevede creșterea cu câteva sute de lei a salariului începând cu 1 septembrie, e tăcere de mormânt. După cum poți citi aici, nu este singura situație. Nici vorbă de un stimulent (spor) de risc pentru cadrele didactice. Nici măcar spor de ecran nu vor primi, în fond nu sunt funcționari MEC, nu învârt hârtii, doar fac educație.

Cât de incapabil poate fi MEC?!

La ora actuală, după luni de zile avute la dispoziție, MEC nu a fost capabil să realizeze mult trâmbițata „Bibliotecă Virtuală”. În Republica Moldova, în mai puțin de o lună de zile (dacă ești curios, o poți accesa aici), Biblioteca Virtuală a devenit funcțională. Nici la capitolul ghiduri și proceduri nu putem vorbi de competență prea mare din partea Ministerului. Se „lucrează din greu”, asta de săptămâni bune, la câteva amărâte de ghiduri… Ne întrebăm dacă va mai exista timpul necesar conștientizării și punerii în aplicare a acestor măsuri?

Și ceva de bine?

Partea pozitivă, cel puțin pe hârtie, constă în perfecționarea cadrelor didactice. Conform MEC, zeci de mii de profesori au participat în toată această perioadă la cursuri pentru predarea online. Cei care nu au fost perfecționați, spre marea lor bucurie, vor beneficia de lecții prin intermediul TVR. Deci, din nou în fața ecranului.

Concluzie

Conform tradiției, profesorii vor fi în linia 1, iar statul pare a fi cel mai mare pericol. Nepăsare și lipsa unor decizii și acțiuni clare din partea autorităților s-au manifestat și în această perioadă critică. Din păcate, după 1 septembrie 2020, vom avea consecințe nefaste. Cine va răspunde?

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -