Pentru a beneficia și voi în 2018 de voucherele de vacanță, trebuie să urmați această procedură

Trebuie citite

Resemnare

Obișnuiți cu fel și fel de minciuni produse de cei cu putere de decizie, cadrele didactice tind să se resemneze atunci când este vorba de drepturi. Din păcate, resemnarea și lipsa de acțiune sunt două elemente așteptate de decidenții din politică și instituții.

Nu sunt un vis

Tichetele de vacanță nu sunt un vis, angajații mai multor instituții locale și naționale au beneficiat de acest drept. Bineînțeles, nu s-a facut tam-tam. Cum au procedat pentru a beneficia de vocuher-ul de 1450 de lei pentru a merge în vacanță? Simplu, au inclus în bugetul instituției acești bani. Din păcate, la realizarea bugetului pentru anul în curs, puțini au fost cei care au cunoscut în ce direcție bate vântul. Cei care au aflat „pe surse” informațiile corecte, vara aceasta au mers în vacanță folosind aceste tichete. Se zvonește că cei de prin primării au beneficiat masiv de acest drept, dar asta este altă problemă.

Cadru legal

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, s-a reglementat acordarea, începând cu data de 1 iulie 2017, a unei singure indemnizaţii/prime de vacanţă, sub formă de VOUCHERE, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie – art. I pct. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 46/2017.

(2) Instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la a rt. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţ are şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum şi operatorii economici, astfel cum sunt definiţi de Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ -teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările şi completările ulterioare, acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinaţie, în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, o singură indemnizaţie de vacanţă sau o singură primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat

Cum beneficiați de voucher?

Pentru a beneficia în cursul anului 2018 de tichetele de vacanță, angajații instituțiilor de învățământ trebuie să se asigure că în bugetul instituției, pe anul 2018, vor fi incluse și aceste sume. Așadar, prin intermediul sindicatelor ori, după caz, al reprezentanților angajaților, trebuie să impuneți finanțarea corespunzătoare în vederea acordării voucherelor de vacanță tuturor salariaților din unitate atunci când Consiliul de Administrație creionează și aprobă bugetul pentru anul 2018. Dacă aceste sume nu sunt prinse de instituțiile școlare în propriile bugete, angajații acestora nu vor putea beneficia de pe urma acestei legi.

Atenție

Tichetele de vacanță pentru acest an pot fi acordate până la 30 noiembrie 2018. Nu este clar până la ce dată este necesar să depuneți documentele justificative. La fel de neclară este și situația lor viitoare, dacă vor mai fi acordate și după 2018.

SANCȚIUNI ASPRE

Guvernul a stabilit un set de sancțiuni extrem de aspre pentru cei care se încumetă să facă afaceri cu voucherele de vacanță. Un material detaliat poți citi aici. Practic, pentru o hârtie care valorează 1450 de lei, în cazul în care nu o folosești în condițiile legii, poți scoate din buzunar sume ce se apropie de 20.000 de lei.

PS: Voucher-ul nu presupune acordarea unui tichet ci a sumei de 1450 de lei. Aceasta va trebui justificată prin chitanțe/facturi de la unitatea la care v-ați cazat. Dacă nu doriți să beneficiați de acest drept, nu ridicați banii.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -