Este posibilă mărirea cu 20% a salariilor din educație începând cu martie 2018

Trebuie citite

Este posibilă

Conform datelor oferite de Liviu Pop, Ministerul Educației Naționale va beneficia în cursul anului 2018 de cel mai mare buget din ultimii 27 de ani. Acest lucru permite aplicarea unor promisiuni electorale care au adus la putere actuala majoritate. Printre acestea, cu impact direct asupra angajaților din educație, se află și creșterea salariilor cu 20 %, începând cu martie 2018.

Sindicatele

Într-un comunicat al USLIP Iași, sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că, odată bugetul mărit la forma prezentată de ministru, vor exista bani pentru creșterile salariale planificate pentru martie 2018.

Comunicat USLIP Iași

În urma analizei făcute pe graficul pus la dispoziție de către Ministerul Educației Naționale (sursa oficială) s-au desprins următoarele concluzii: suma nominală alocată de către statul român în anul 2018 este într-adevăr cea mai mare din ultimii 27 de ani! Aceasta este însă singura parte pozitivă din studiul făcut de noi! În anul 2018 se vor aloca cu aproximativ 3 miliarde lei mai mult ca în 2017, adică echivalentul a aproximativ 600 milioane de euro în plus. Această sumă poate cel mult acoperi majorarea salarială de la 1 martie 2018 de 20% și contribuțiile către stat, ce vor trece de la angajator la angajat din ianuarie 2018. Din punctul de vedere al procentului din PIB pe ani alocat educatiei, am constatat următoarele: în anul 2018 se vor aloca doar 2,98% din PIB, în 2017 s-au acordat – 2,85%, în 2016 – 3,04%, în 2015 – 3,45%, in 2014 – 3,2%. In 2013 – 3,16, In 2012 – 3,14%, în 2009 (an de criză) – 4,08%, iar în 2008 an de boom economic 4,23%. Procentele sunt însă relevante pentru a sublinia voința politică și importanța pe care statul roman o acordă unui domeniu fundamental proclamat „prioritate națională”.

În opinia noastră dacă bugetul nu va fi suplimentat, investițiile în infrastructura școlară se vor apropia de zero, iar actuala putere va face efonuri deosebite pentru a-și onora singura promisiune ce pare să aibă șanse de a se materializa de la 1 martie 2018 și anume majorarea de 20%. Precizăm că prin comparație cu celelalte domenii bugetare (sănătatea, administrația centrală și locală, armata, internele, funcționarii și chiar angajații din cultură) personalul din invățământ rămâne cu veniturile cele mai mici. Pe plan european România va continua să rămână pe poziția a 27-a în rândul statelor europene, atât ca sumă efectivă, dar și ca procent din PIB alocat educației.

Solicitam Parlamentului României, Guvernului României și nu în ultimul rând Administrației Prezidențiale să aibă în vedere majorarea acestui buget la un procent care să permită inițirea unui proces de modernizare și compatibilizare cu sistemele educaționale din Uniunea Europeană.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -