Voucherele de vacanță îți pot aduce sancțiuni usturătoare. Vezi ce nu trebuie să faci

Trebuie citite

Cele două măsuri

Dacă la capitolul acordării voucherelor de vacanță guvernul nu dă semne că s-ar mișca, la capitolul pedepse pentru cei care folosesc aceste tichete în alt scop, legiuitorul a fost foarte darnic. Sancțiuni sunt pentru toată lumea, de la unitățile de turism afiliate în program, la angajator și angajați. Cu toată strădania sindicatelor de a determina acordarea acestor tichete, din câte se pare, puțini dintre bugetari vor beneficia de acest drept, dar asta este o cu totul altă poveste.

Amenzi uriașe

Raportate la salariile din România, amenzile pe care urmează să le primiți în cazul în care ai vândut/cedat/donat tichetele sunt uriașe. Practic, pentru o hârtie care valorează 1450 de lei, în cazul în care nu o folosești în condițiile legii, poți scoate din buzunar sume ce se apropie de 20.000 de lei.

Leagea nu permite vânzarea voucherelor de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice, diminuarea valorii acestora, sau emiterea de vouchere cu alte valori ori de către unități care nu sunt prevăzute în lege. Amenda pentru astfel de situații este 14 puncte, un punct valorează 1450 de lei (salariul minim pe economie).

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte – amendă următoarele:
a) fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă;
b) comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice;
c) diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi;
d) emiterea de vouchere de vacanţă cu alte valori nominale decât cele prevăzute la art. 3 alin. (5);
e) emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute la art. 2 alin. (1).

Agențiile de turim afiliate pot fi sancționate, pe lângă amendă, și cu retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism în cazul în care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii. Dacă unitatea de turism este depistată că umblă cu două măsuri, prețuri mai mari pentru pachetul bazat pe vouchere față de pachetul standard, atunci aceasta își pierde licența de funcționare, pe lângă faptul că este amendată.

(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte – amendă şi retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -