Ce poți face dacă te trezești cu ministrul Educației în clasă?

Date:

D-ale educației

Recentele vizite neanunțate ale ministrului Educației, doamna Monica Anisie, precum și atitudinea neprofesionistă a acesteia, au stârnit valuri de furtună în sistemul educațional. Și pe bună dreptate, nu așa se procedează în sistem. Există legi și proceduri pe care chiar și ministrul Educației este obligat să le respecte. Atenție, nu discutăm despre eventuale privilegii pe care le ai în calitate de cadru didactic. Practic, aducem în discuței drepturile tale legale.

Înainte de toate

Dacă te trezești în școala ta cu o vizită neanunțată din partea ministrului Educației ar trebui să te bucuri. Indiferent de numele ministrului, ar trebui să fie o onoare pentru cadrele didactice o astfel de prezență. Trebuie să înțelegi că, pentru acești demnitari, a ajunge la firul ierbii ar cam fi singura ocazie prin care pot lua pulsul realității. Așadar, profită de ocazie și, cu puțin curaj, încearcă să îi faci cunoscute problemele cu care cadrele didactice se confruntă.

Știi asta?

Problemele apar atunci când vizita are loc în clasa ta și este pe neanunțate. Toate cadrele didactice trebuie să cunoască prevederile articolului de mai jos. (Pentru un articol complet, accesează acest link).

(1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfășurării activității didactice de nici o autoritate școlară sau publică.

Unde apar problemele?

Plecând de la ideea că ministrul Educației are intenții bune, acesta nu va veni însoțit de reprezentanți media. Este de la sine înțeles că rezolvarea problemelor nu se face în fața presei. Doar dacă urmărești mai mult un exercițiu de imagine tragi presa după tine.

Problemele pot apărea atunci când un ministru te critică în fața elevilor și a camerelor de luat vederi, când ascultă pe la uși sau intră neanunțat și fără acordul tău în „asistență”. Practic, chiar dacă nu este legal și deontologic, astfel de întâmplări au loc. Să nu uităm de exemplul negativ dat de Anisie.

Practic, asta poți face

Presupunând că la ușă clasei tale se află ministrul educației, ai de ales între:

a. a-i refuza politicos intrarea în clasă. Pe românește, îi amintești de drepturile tale și ale elevilor tăi și de faptul că o astfel de vizită nu se face în fața camerelor. Nimeni nu are voie să te înregistreze pe tine sau pe elevii tăi sau sa îți facă fotografii fără acord. Acordul trebuie obținut anterior, nu pe loc.

b. a o primi în clasă și a-ți expune munca. Desigur, există riscul de a deveni complice, de a juca într-un spectacol pe care nu îl prea poți controla și care îți poate aduce beneficii neprevăzute. De asemenea, îi girezi intrarea neregulamentară la oră.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.

Se pregătește închiderea școlilor în ianuarie? Continuă haosul în sistemul de învățământ?

Închiderea școlilor pare a fi subiectul favorit al „autorităților” de la București. Pandemia le-a oferit prilejul de a duce absurdul la rang de artă iar interesul și dreptul elevilor la educație pare a fi ultima lor grijă.

Valabilitatea voucherelor de vacanță a fost prelungită. Vezi documentul și până când le poți utiliza

Valabilitatea voucherelor de vacanță a fost prelungită conform ordonanței de urgență nr. 131 din 17 decembrie 2021.

Ministrul Sănătății îi învrăjbește pe părinți împotriva profesorilor

Ministrul Sănătății Într-o emisiune la postul de casă al actualei...
432 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap