Norma, dirigenția și calificare
Norma, dirigenția și calificare sunt motive de dispută între cadrele didactice. Pe contul Facebook, Liviu Marian Pop, fostul ministru al Educației, a publicat textul unei scrisori primită de la „un prieten bun”. Acesta evidențiază 3 probleme majore din sistemul educațional care permit o gravă discriminare între învățători și profesori.
Norma
Dirigenția
Calificarea
Norma, din nou
25 vs 15
Textul integral
Un prieten drag și vechi mi-a trimis următorul mesaj:
“Stimate domnule ministru, apreciez faptul că vă gândiți la binele copiilor noștri. Ar fi frumos însă să vă gândiți și la noi, cu atât mai mult cu cât ați plecat și dumneavoastră și soția dumneavoastră dintre noi. Și când zic „noi”, mă refer la profesori.
Ce greșeală atât de gravă au făcut acești oameni, de nimeni nu le face dreptate? Cum este posibil ca profesorul să aibă normă (18 ore), iar profesorul pentru învățământ primar post (15/16 ore)? Oare nu avem tot studii superioare? Nu primim același salariu?
Cum este posibil ca profesorul să primească sporul de dirigenție doar dacă efectuează o oră în plus, în timp ce profesorul pentru învățământ primar îl primește (la clasele a III-a și a IV-a) din oficiu? Nu avem aceleași studii superioare?
Cum este posibil ca un învățător să devină profesor (pentru învățământ primar ) cu facultatea de drept, de jurnalistică etc. și îl plătim calificat cu studii superioare. Atunci de ce un profesor de chimie nu este plătit tot cu studii superioare când predă engleza la oraș? Are tot studii superioare.
Dacă profesorul are ,,norocul” să predea enleza la ciclul primar și la clasa a VIII-a, pierde 4 ore și nu mai are normă. Colegul profesor (pentru învățământ primar) pleacă în vacanță în noiembrie, pierde 15 -16 ore și…el are…post. Nu suntem ambii profesori? Nu avem tot studii superioare? Nu primim același salariu?
Cum este posibil ca la grădinița cu program normal, profesorul( pentru învățământ preșcolar) să efectueze 25 de ore/săptămână cu copii de 5 ani, în timp ce profesorul (pentru învățământ primar) să facă doar 15 ore cu copiii de 6 ani?
Vă rog să binevoiți a vă apleca și asupra noastră așa cum ați făcut și în vremuri de mare greutate, când ați fost ultima noastră speranță.
Cu deosebit respect, al dumneavoastră….”
Care este soluția pentru eliminarea acestor “discriminări”?
Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri și sper să înțeleagă toată lumea că nu vreau să se creeze o tensiune între categoriile de lucrători în învățământ!
P.S. Eu am o soluție pe care o voi face publică după ce voi lectura atent soluțiile dumneavoastră!