Fost ministru al Educației: „Angajările ar trebui făcute de școală”

Trebuie citite

Un fost ministru

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă România, fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, nu a ratat ocazia de aș da cu părerea, printre altele, și despre modul în care se fac angajările în sistemul educațional. Mircea Miclea, da despre el este vorba, fost ministru în cabinetul Tăriceanu din epoca Băsescu, ar dori ca angajările cadrelor didactice să se realizeze la nivel de școală deoarece…

Directorul nu-i poate face nimic unui profesor. Nu este angajatul lui..

Mircea Miclea

Preluăm declarația referitoare la acest subiect.

În legea inițială din 2011 era o prevedere foarte clară care spunea că toate concursurile de ocuparea pozițiilor didactice se dau la nivelul școlii. Școala este cea care angajează profesorii și școala este cea care îi demite pe profesori și încheie contractul cu profesorii pe ce perioadă dorește școala respectivă. Concursul urma doar să fie aprobat de Consiliul de Administrație. Dar această prevedere a rezistat mai puțin de șase luni. A venit Guvernul Ponta și a fost prima prevedere care a fost spulberată de sindicate.

De aceea, niciun părinte, oricâte argumente are, degeaba merge la director să se plângă de profesori. Directorul ridică din umeri pentru că nu-i poate face nimic acelui profesor. Nu este angajatul lui. Situația s-ar fi rezolvat dacă rămânea acel articol de lege care spunea că școala angajează și face concurs la nivelul școlii, școala angajează și școala concediază. Însă, opoziția sindicatelor a fost acerbă atunci”

Europa Liberă România

Un tipar

Există un tipar al inițiativelor sale excentrice: sunt șocante pentru profesori și regulate; niciodată nu au avut sprijinul masiv al colegilor de catedră, ci din contră; au urmărit indirect și direct ”reformarea” sistemului prin scăderea autorității profesorilor și plasarea acestora la cheremul factorilor politici, nu au ținut cont, parcă dinadins, de realitatea românească; nu au atins niciodată într-un mod tranșant și pozitiv problema îmbunătățirii salarizării cadrelor didactice; au sporit foarte bine vînzările ziarelor de tip „Can Can” etc.

Sondaj

Avem un sondaj în desfășurare pe grupul Facebook „La Clasă”. Sondajul abordează acest subiect. Poți răspunde aici (link).

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -