Vin tăierile de catedre! Câți profesori vor fi concediați?

Trebuie citite

Catedre pe minus

Grație adoptării de către parlamentul României a unei propunerii care aparține foștilor miniștri Liviu Marian Pop și Ecaterina Andronescu, un număr neestimat de cadre didactice se vor confrunta cu tăieri de ore. Afectați sunt profesorii care predau la ciclul gimnazial.

Vine urgia!

Câți dintre voi cunoașteți prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 (nr. L652/2018 )? Una dintre cele mai importante modificări pe care le aduce se va aplica din anul școlar 2020-2021. Aceasta face referirea la reducerea puternică a numărului de ore, după cum vei citi mai jos. La capitolul rezultate palpabile amintim: concedieri în rândul cadrelor didactice, bulversarea sistemului și suprasolicitarea elevilor.

Începând cu toamna anului 2020:

  • Numărul mediu de ore la clasele I-IV va fi de 20
  • Numărul mediu de ore acordate claselor de gimnaziu va fi de 25
  • Numărul mediu de ore acordate claselor liceale va fi de 30

În prezent:

  • elevii clasei pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână, cu maximum un opțional, minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.
  • elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Articolul 4 dă fiori.

La articolul 66, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate.”

Scurt istoric

  • Nemulțumit de prevederile primei versiuni votate în 2018, Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament pe 03.01.2019.
  • Legea a trecut de Camera Deputaților. Aleșii poporului, după ce au reexaminat-o, au găsit de cuviință să o revoteze – cu mici modificări – pe 07.05.2019 (rezultat vot pentru=184, contra=68, abtineri=35 – vezi parcursul legii).
  • În prezent, această legea aștepată votul Senatului, cameră decizională. De remarcat faptul că a trecut cu brio de tot ce înseamnă comisii la Senat. (vezi parcursul în Senat). Odată legea adoptată de Senat, președintele nu va mai putea refuza promulgarea acesteia.
  • Legea a fost propusă de 39 de parlamentari. La capitolul „nume sonore” îi amintim pe foștii miniștri ai Educației Liviu Marian-Pop (inițiator) și Ecaterina Andronescu.
  • Sindicatele, cadrele didactice, asociațiile de elevi și părinți nu au fost consultate.

Liviu Marian Pop

Mulțumit de reușita inițiativei sale, pe Facebook, Liviu Marian Pop a postat următorul mesaj.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 a trecut astăzi în plenul Senatului cu unanimitate de voturi, 94 dintre senatori fiind prezenți.
În calitate de inițiator, doresc să mulțumesc colegilor senatori pentru voturile date!

Este extrem de important să ne gândim la viitorul copiilor noștri și să luăm măsurile necesare pentru ei!

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -