Sindicat: O legislatură care rămâne în istorie prin concedierea profesorilor

Trebuie citite

Concedierea profesorilor

După reacția celor de la USLIP Iași, Sindicatul „Spiru Haret” Bacău vine cu un comunicat de presă dur și realist în care acuză actuala legislatură că va rămâne în istorie pentru concedierea cadrelor didactice.

O legislatură care rămâne în istorie prin concedierea profesorilor și experimente pe elevi și părinți

Stare de alertă

La nivelul sistemului educațional s-a instaurat starea de alertă. Liderii sindicali solicită viitoarei guvernări să anuleze modificările realizate asupra articoluluiu 66 din LEN.

Preluare comunicat

Sindicatul „Spiru Haret” Bacău atrage atenția asupra unor modificări legislative de maximă importanță, votate de Senatul României în data de 21 octombrie 2019, cameră, în acest caz, cu rol decizional. Mai precis, în unanimitate de voturi, articolul 66 din Legea Nr. 1/2011 a primit noi termeni, concretizați în reducerea semnificativă a numărului de ore. Astfel, pentru ciclul primar, numărul mediu de ore va fi de 20, pentru învățământul gimnazial de 25, iar pentru cel liceal de 30. Practic, asistăm la un nou experiment, ilogic și dăunător, cu sute de mii de victime.

Pentru toți angajații din sistemul de învățământ, rezultatul final se va concretiza prin concedieri. Până în prezent, nu se cunosc pe deplin efectele asupra normelor didactice. Cu toate acestea, putem vorbi de 15.000-20.000 de posibile disponibilizări în sistem. Așadar, adevăratele intenții ale clasei politice cu privire la educație au ieșit brutal la iveală.

Sindicatul „Spiru Haret” Bacău consideră că această modificare legislativă provoacă mai multe probleme decât ar părea că rezolvă. Aplicarea, începând cu anul școlar 2020-2021, va face imposibilă modificarea planurilor-cadru, a programelor școlare, realizarea și tipărirea în timp util de manuale care să corespundă noilor criterii. Mai mult ca sigur, elevii vor fi nevoiți să parcurgă aceeași materie încărcată într-un timp cu mult mai scurt, cauzând o suprasolicitare a acestora. În plus, bulversarea care se va crea va determina ca rezultatele la Evaluările Naționale să fie nesatisfăcătoare.

Menționăm că inițiatorii acestei legi nu s-au consultat cu cadrele didactice, sindicatele, elevii și  părinții sau organizațiile nonguvernamentale. Aceste modificări nu sunt rezultatul unui dialog, ci o impunere realizată din pix de persoane rupte de sistem. Nici caracterul urgent al acesteia nu este justificat. În plus, modificările au fost realizate fără a avea la bază un studiu de impact, fapt inadmisibil datorită consecințelor dificil de prevăzut. Practic, vorbim de o legislatură care va intra în istorie prin concedierea  a mai mult de 15.000 de angajați din Educație. 

Chiar dacă măsura este prezentată drept pozitivă pentru viitorul copiilor noștri, inițiatorii nu oferă soluții practice, corecte și de bun simț pentru integrarea ulterioară a acestora în activități care să le permită o formare pozitivă. Lipsiți de supravegherea și siguranța specifice unui cadru organizat, copiii vor avea șanse mari de a cădea în plasa unor tentații care își vor pune amprenta negativ asupra viitorului lor. De asemenea, dificultăți sporite vor avea și familiile active, puse în situația de a consuma timp și resurse financiare suplimentare pentru asigurarea unui climat de siguranță până la venirea de la serviciu a părinților. 

Foștii miniștri ai Educației, Liviu Marian Pop și Ecaterina Andronescu, se dovedesc, încă odată, a fi adevărați factori de bulversare a sistemului educațional, de instabilitate și tensiune. Termeni precum coerență, predictibilitate, stabilitate par a fi departe de intențiile domniilor lor. 

Ne exprimăm convingerea că pentru viitorul guvern va reprezenta o prioritate revenirea la normalitate, care, în acest caz, ar însemna anularea modificării articolului 66 din Legea Educației Naționale. Sperăm, de asemenea, că acest aspect nu va fi folosit pe viitor pentru a șantaja angajații din Educație.

sursa sindicatulspiruharetbacau.ro

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Salariul intră mai devreme în septembrie 2024

Salariul în septembrie 2024Ziua de salariu pentru cadrele didactice se va modifica în luna septembrie. După cum se cunoaște...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -