Închiderile de școli, comasările și trecerile la simultan revin în atenție

Trebuie citite

Din pix

După cum ați aflat de aici, sistemul de învățământ trece, pe șestache, printr-un intens proces de restructurare. În multe cazuri, măsurile luate încalcă legea, logica și bunul simț. În dezbaterile care au avut loc, intenționat sau nu, a fost omis un factor esențial, elevul, mai precis interesul acestuia. Indiferet de ambalajul pe care politicienii ori reprezentanții ISJ-urilor încearcă să îl dea închiderilor de școli, comasărilor și restructurărilor, acestea încalcă un drept esențial al elevului, dreptul la educație.

Așadar, prin măsurile luate, guvernarea socialistă PSD-ALDE încalcă un drept elementar, recunoscut de Constituție, Drepturiler Omului, și de tratatele naționale și internaționale la care Romania este parte semnatară! Totul, fără prea mare luptă din partea cadrelor didactice, sindicatelor, presei și societății civile!. Acesta-i adevărul!

Reacția

Vocilor care critică aceste măsuri luate din pix în perioada fostului ministru exsindicalist al Educației, Pop, li s-a alăturat și platforma România 100. Într-un comunicat postat pe site-ul organizației, sunt criticate comasările și trecerile la simultan care au loc în învățământ măsuri la care inspectoratele școlare au recurs din rațiuni pur și simplu contabilicești. Nu doar elevii vor avea de suferit, ci și resursele umane din sistem.

Puse în fața unor alegeri pur contabilicești, inspectoratele școlare au propus spre aprobare comasări și închideri de școli care ignoră cu bună știință interesele educaționale ale elevilor.

Astfel, odată cu aprobarea Hotărârii de Guvern privind rețeaua școlară, grădinițe, școli și licee din țară vor fi comasate și închise din toamna acestui an, iar reducerile vor afecta inclusiv resursa umană din sistemul preuniversitar de învățământ.

Conform comunicatului, comunitățile izolate vor avea cel mai mult de suferit.

Copiilor nu li se va asigura nici transportul spre o altă școală, fie din lipsă de fonduri, fie pentru că deplasarea este dificilă în zonele respective.

Prin această măsură, sute sau chiar mii de copii vor fi abandonați de Guvern, condamnați la izolare și li se anulează șansele la un viitor mai bun.

Punctul pe I

Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene încalcă dreptul la educație al copiilor, o garanție constituțională a statului român, conferită prin Articolul 32 din Constituție. Mai mult, acest drept este conferit și de Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România în 1990 și publicată în Monitorul Oficial în 28 septembrie 1990.

Se cere ajutorul nostru

Având în vedere gravitatea acestei situații, dar și faptul că deciziile referitoare la infrastructura școlară, cu impact major asupra sistemului de educație, se petrec în spatele ușilor închise, fără a asigura un demers transparent de consultare, Platforma România 100 lansează un apel către opinia publică să ne semnaleze cazurile punctuale în care copiilor li se încalcă dreptul la educație, prin închiderea școlilor sau comasări. Toate situațiile transmise până la data de 18 februarie 2018, la adresa [email protected], vor fi centralizate și vor sta la baza unui demers civic mai amplu al Platformei România 100, menit să apere dreptul la educație al copiilor români.

Citește comunicatul aici. Acționează acum.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Sindicatele sar cu banii: asigurări complexe, ajutoare sociale și prime de sărbători

Sindicatele sar cu baniiSindicatele sar cu banii, iar avantajele membrilor de sindicat sunt din ce în ce mai numeroase....
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -