OMEC 4135/21.042020
Ministerul Educației și Cercetării a emis pe 21 aprilie ordinul cu numărul 4135 privind instrucțiunile pentru crearea și/sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare online. Mai precis, s-a instituit obligativitatea desfășurării activităților de învățare online pentru perioada în care cursurile școlare sunt suspendate pentru a preveni răspândirea Covid-19. Ținând cont de faptul că de pe 11 martie cursurile sunt suspendate, inițiativa ministerului, una concretă și constructivă, era demult așteptată. Ea a venit, cu o lună întârziere și se pare că nu în cel mai adecvat mod. Nu impui o obligație înainte să te achiți de propriile obligații, pasând responsabilitățile către baza piramidei. După logica elementară și după bunul simț, obligi începând din momentul în care deja ai asigurat condițiile necesare îndeplinirii acelei obligații.
Se solicită modificări și completări
Trei federații sindicale din România, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” solicită, printr-o adresă comună, modificarea și completarea Instrucțiunii aprobate prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4135/21.04.2020. Reprezentanții celor trei federații sindicale consideră că acest act normativ ar fi trebuit emis în limitele stricte ale art. 78 teza a II-a din Anexa nr. 1 – Măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă la Decretul Președintelui României nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României.
Sesizări din întreaga țară
Au fost primite sesizări de la cadre didactice din întreaga țară, conform cărora, conducerile unor unități de învățământ au deja ca principală preocupare modificarea contractelor de muncă și a fișelor de post ale cadrelor didactice înainte de a exista o bază legală concretă privind acest lucru. Asta fără ca acei angajatori să-și poată îndeplini obligațiile ce le revin față de angajații lor – punerea la dispoziție a tuturor mijloacelor necesare desfășurării activității online.
Am primit numeroase sesizări de la cadrele didactice din întreaga țară că, începând din data de 23.04.2020, principala preocupare a unor conduceri ale unităților de învățământ o constituie modificarea contractelor individuale de muncă și a fișelor de post ale cadrelor didactice, astfel încât fie inserată obligația de a realiza activități de predare învățare-evaluare on-line, deși ministerul nu a procedat la emiterea actelor administrative cu caracter normativ expres prevăzute la art. 6 alin. (3) din Instrucțiune, iar angajatorul nu-și poate îndeplini, din motive obiective, obligația legală de a pune la dispoziția cadrelor didactice mijloacele tehnice și conexiunea la internet absolut necesare și obligatorii a exista, înainte de a impune standarde de calitate în activitatea de predare- învățare –
evaluare online.
Să ne spălăm pe mâini…
Prin ordinul emis, ministerul pare că mai mult se spală pe mâini (măsuri de prevenție!?) decât vine cu soluții. Aruncă responsabilități, adică își exercită autoritatea, fără a se achita însă de propriile obligații, cum ar fi normal într-o societate funcțională.
Prin această Instrucțiune, se transferă responsabilitatea pe umerii cadrelor didactice și ale părinților: ei sunt cei care răspund (au obligații exprese) pentru activitatea realizată, respectiv, pentru participarea elevilor la aceste activități de învățare on-line, în situația în care sunt cadre didactice care stăpânesc puțin folosirea acestor echipamente necesare învățării on-line sau chiar nu dispun de ele, la fel cum sunt și multe familii care nu au astfel de mijloace de comunicare pe care să le utilizeze copiii lor.