Semnal de alarmă pentru cei care au primit bani de pe urma hotărârilor judecătorești

Trebuie citite

De-a lungul timpului

Nu puțini au fost cei care, de-a lungul timpului, au emis suspiciuni de calcul greșit al hotărârilor judecătorești. Dacă până acum aceștia au mers pe bănuială, o situație controversată petrecută în județul Iași tinde să dea dreptate celor care și-au manifestat neîncrederea în modul de calcul și în respectarea deciziilor tribunalelor. Nu generalizăm, tragem doar un semnal de alarmă.

Suspiciuni de calcul greșit

Situația despre care o să citiți în cele ce urmează s-a petrecut în județul Iași, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ din Hârlău, fiind relatată de cunoscutul cotidian județean, Ziarul de Iași. Pe scurt, colegiul mai sus amintit, în urma unor calcule făcute pe plan intern sau de către ISJ Iași, ar fi dat în judecată anumiți profesori pe motiv că ar fi încasat sume mult mai mari de pe urma hotărârilor judecătorești decât ar fi fost normal. Practic, respectiva unitate de învățământ își invalida propriile calcule. Instanța, în urma unui proces în care profesorii au fost reprezentați de USLIP Iași, pe baza unor expertize contabile externe, a costatat contrariul. În realitate, cadrele didactice nu numai că nu trebuie să dea bani înapoi, aceștia ar fi avut de primit bani în plus datorită unor calcule greșit efectuate de liceul în cauză. Unele sume ce trebuiau recuperate de către cadrele didactice depășeau 6000 de lei. Citește întreaga poveste aici, conține și reacția sindicatelor.

La nivel național?

Este posibilă o astfel de situație la nivel național? Oare câți dintre profesori au primit sumele calculate corect, câți mai trebuie să mai primească bani, câți au de dat înapoi? Dat fiind faptul că aceste calcule au fost realizate de instituțiile de învățământ în bucătăria internă, este de presupus că astfel de greșeli de calcul să mai fi apărut și în alte cazuri. În câte, nu putem ști. Trebuie remarcat faptul că aceste calcule sunt destul de complexe, dar și faptul că nu există, la nivel național, nicio aplicație care să îi ajute pe contabilii școlilor. Lipsa de interes a ministerului în această situație a fost evidentă.

Cu două tăișuri

Situațiia este destul de complicată și controversată, cu două tăișuri, am putea spune. Dacă s-ar realiza o reverificare externă a sumelor primite, ar putea fi identificate cazuri în care cadrele didactice ar trebui să înapoieze o parte din bani, dar și situații în care ar trebui să primească. Cu toate acestea, ar fi în interesul cadrelor didactice ca o reverificare externă a acestor calcule să aibă loc, indiferent de riscuri.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Salariul intră mai devreme în septembrie 2024

Salariul în septembrie 2024Ziua de salariu pentru cadrele didactice se va modifica în luna septembrie. După cum se cunoaște...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -