Președintele sfidează și îi trădează pe profesori

Trebuie citite

Președintele profesor

Klaus Iohannis, prin modul în care s-a comportat în acești ani de când este Președinte, se încadrează perfect în tipologia celor care au uitat de unde au plecat. Bine, unii ar spune că Iohannis este întruchiparea perfectă a perfidului politruc mioritic. Fostul profesor, în afară de gargara specifică politicienilor, nu se poate lăuda cu realizări deosebite în sistemul educațional.

Bine, ar fi câteva…

  • De când este Președinte, conform tradiției, bugetul educației a fost tot timpul sub 6% din PIB. Până și Iohannis știe, de la subfinanțarea sistemului pleacă toate problemele;
  • Numărul cadrelor didactice a continuat să scadă. Scăderea se va accentua odată cu punerea în aplicare a legii care reduce numărul de ore. Și va fi o scădere cum nu s-a mai văzut. Desigur, prin influența sa, Iohannis putea impune modificarea/anulare acestei legi aberante… Credeți că îl interesează?;
  • Miniștrii au continuat să bulverseze și să zăpăcească sistemul, să îi accentueze instabilitatea. Nici miniștrii „guvernului meu” nu au fost mai cuminți;
  • Salariile cadrelor didactice au rămas tot la coada sistemului bugetar, tot sacrificații de serviciu;
  • Niciodată președintele nu a ieșit în public și nu a discutat pe bune despre problemele cu care se confruntă profesorii. Despre măsuri concrete, nici vorbă;
  • De meserie profesor, Klaus nu se poate lăuda cu vizitele prin școlile țării, ne referim la vizite reale, nu regizate de ochii presei.

Mai nou

Referindu-se la neacordarea măririlor salariale, președintele a preferat să mintă prin omisiune și să sfideze. Argumentele lui „…nu sunt bani” au fost din nou scoase la înaintare. A tăcut precum mutul și nu a pomenit o vorbă despre categoriile care au primit anticipat măririle salariale în plină perioadă de criză.

Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar, însă pot să înţeleg foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba – tot din motive electorale, ca să fim foarte oneşti – de nişte creşteri salariale anticipate, fiindcă în Legea salarizării aceste creşteri trebuiau să devină operante din 2022. Din varii motive, s-a vehiculat o anticipare a lor. Mai exact, trebuia să aibă o creştere la începutul acestui an şi o creştere înainte de începerea anului şcolar. Din motive regretabile, care ţin de epidemie şi de criza economică, bugetul s-a micşorat, nu s-a mărit, şi atunci Guvernul trebuie să gestioneze ce a mai rămas din bugetul disponibil”, a declarat Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Deci, în acest an, cadrele didactice au primit o creştere salarială. Este un fapt, este uşor de verificat, fiecare poate să-şi numere banii acasă. Această creştere din toamnă, din motive de constrângeri bugetare, din păcate, nu mai este posibilă acum şi a fost amânată pentru la anul, când suntem convinşi că situaţia economică va fi mai bună decât în acest an şi toată lumea speră că atunci se poate trece la această creştere. Este regretabil, aşa cum este regretabil că nu au putut creşte pensiile, că nu au putut creşte alocaţiile pentru copii, însă banii sunt care sunt şi cu aceşti bani Guvernul trebuie să opereze”, a argumentat preşedintele.

Nimic despre nerespectarea legii

Dacă în aparițiile publice toată ziua îndeamnă la respectarea legii, ei bine, când e vorba de salariile cadrelor didactice, legea nu este obligatorie. Nici măcar nu s-a deranjat să îi solicite capului Guvernului să își ceară scuze pentru compararea sistemului de învățământ cu o cârciumă.

Sfidează

Președintele, nu doar că îi sacrifică pe profesori, dar îi și sfidează. Oare care este moștenirea lăsată învățământului de acest politician?

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -