Ministerul Educației își bate joc de cadrele didactice. Ținta: banii de concediu

Date:

Ministerul Educației

Ce se întâmplă la Ministerul Educației? Girat de actualului ministru al Educației, Ordinului 4.050 din 29 iunie 2021 (îl găsiți aici) schimbă regulile jocului în timpul jocului și îi privează nelegal pe angajații din sistemul educațional de indemnizația de concediu.

Aberații nelegale

Conform Ordinului, indemnizația de concediu se poate acorda salariatului înainte de plecarea acestuia în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia, solicitare înregistrată la secretariatul unității de învățământ cu cel puțin 30 de zile înainte de data plecării în concediu.

(3) Indemnizația de concediu se poate acorda salariatului înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, cu cel puțin 30 de zile înainte de data plecării în concediu.

Codul Muncii

Un ordin nelegal

Ordinul calcă în picioare cu bocancii Constituția țării și Codul Muncii în cel puțin 3 aspecte. Legea, indiferent despre ce lege vorbim, Conform Constituției și logicii elementare, are întâietate în aplicare în fața oricărui Ordin intern. Așadar, prevederile acestui Ordin nu pot modifica prevederile unei legi, în cazul nostru al Codului Muncii.

Codul Muncii – art. 150 (3)

Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

În plus, nicăieri în Codul Munci nu este stipulată obligația angajatului de a depune la secretariatul organizației vreo solicitare scrisă pentru a-și primi indemnizația de concediu. Nicăieri!

În cel mai bun caz, într-un univers paralel, aceste dispoziții pot fi aplicate începând cu anul școlar viitor, 2021-2022. Nicio lege/Ordin nu poate conține prevederi pentru trecut. Pentru profesorii care au intrat deja în concediu de odihnă, legal, acest Ordin ține de trecut și nu mai poate fi aplicat.

Un ordin ticălos

Ticăloșia și reaua intenție a celor care au scris și girat Ordinului 4.050 sunt evidente. Prin publicarea documentului în data de 29 iunie, perioadă în care profesorii, fie erau în concediu, fie erau în activitate, Ministerul Educației nu mai oferă șansa tuturor angajaților să depună așa zisa solicitare în timp util. Sunt extrem de numeroase aceste cazuri.

O întrebare

Juriștii, secretarii de stat și ministrul Educației sunt plătiți cu sume considerabile pentru a emite reglementări care calcă în picioare drepturile de care se bucură angajații din sistemul educațional, reglementări care sunt nelegale?

De ce sunt posibile astfel de abuzuri?

Am scris aici un articol care îți răspunde la întrebare.

P.S.

Așa ceva este nelegal și inadmisibil în orice stat de drept cu o conducere care manifestă un elementar bun simț și un dram de respect la adresa cetățenilor statului.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
163 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap