MEC a înfrânt la Titularizare

Trebuie citite

Candidații înscriși la concursul de Titularizare din acest an au fost nevoiți să ducă bătălii crunte cu birocrația MEC. În vremuri de COVID-19, numărul documentelor cerute pentru acest concurs de angajare a crescut, expunând inutil zeci de mii de oameni. După cum vă așteptați, multe documente sunt inutile, altele ar putea fi obținute de ISJ-uri direct de la unitățile de învățământ sau arhivele din anii anteriori. Totuși, pe cine să intereseze chinul atâtor oameni, timpul pierdut al acestora dar și al funcționarilor, bani cheltuiți de pomană, pădurile tăiate degeaba pentru a satisface setea de hârtii a birocraților de pe la MEC? În fond, este mai importantă justificarea unor posturi… Energie pierdută pe drumuri și dezgust față de un sistem care încearcă să descurajeze din primul contact, cu asta rămâne candidatul.

Suplinitorii cu vechime

Situația este și mai dificilă pentru acele cadre didactice suplinitoare care au predat în ultimii ani la mai multe școli. Adeverințe peste adeverințe, acte doveditoare peste acte doveditoare, dosare cu șină, declarații inutile, prezumție de vinovăție, umilințe, stres și drumuri bătute inutil de cei care doresc să intre în sistemul educațional. Aceștia, vor nu vor, trebuie să se deplaseze la toate școlile la care au lucrat în ultimii ani pentru a putea produce toate dovezile cerute de MEC.

Pandemie

Situația este agravată și de pandemia actuală. Practic, drumurile pe care candidații au fost nevoiți să le facă au crescut considerabil șansele de a fi expuși virusului momentului. Asta, pe lângă tradiționale umilințe pe la ușile unor directori sau secretariate. Practic, prin birocrația absurdă de la Titularizare, MEC își aduce contribuția la zădărnicirea luptei împotriva COVID-19. Nu-i anchetează nimeni?

De ani de zile

Cei care s-au înscris la Titularizare și în anii anteriori au fost nevoiți să refacă ritualul birocrației în fiecare an. Situația este absurdă atunci când lucrezi în sistem și ești nevoit să depui aceleași documente în fiecare an. Și când te gândești că datele profesorilor suplinitori solicitate se află deja în arhivele ISJ-urilor, nu poți să nu vezi sfidătoarea bătaie de joc la care aceștia sunt supuși.

Soluția

Dacă tot au o așa sete de documente, de ce funcționarii MEC nu le solicită direct de la unitățile școlare sau de ce nu le folosesc pe cele existente în arhive? Pentru prima situație, este suficient să le amintim că s-a inventat e-mailul, fax-ul. Reavoința celor cu putere de decizie și care refuză digitalizarea în acest domeniu este evidentă. În plus, multe din hârtiile cerute sunt inutile. De ce mai este nevoie de:

  • Copie după certificatul de naștere și după Cartea de Identitate? Care-i sensul?
  • De ce nu este inclus în cazier și acel certificat de „neviolator”? Dacă tot se solicită, de ce nu sunt cerute la nivel de instituție?
  • De ce este nevoie de atâtea declarații pe proprie răspundere? Sunt chiar absurde.

Și asta nu este tot

Candidații înscriși la titularizare par a deveni bătaia de joc a unei caste anchilozate, cu interese obscure, din sistemul educațional. Mai contează că nu sunt posturi titularizabile sau că au fost ținuți în șah timp de câteva luni cu desfășurarea acestui examen? Mai contează că suntem în plină pandemie sau că, nu de mult, ministrul Educației decreta reducerea birocrației?

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -