Ce se întâmplă cu salariile cadrelor didactice? Mai cresc din septembrie?

Trebuie citite

Salariile cadrelor didactice

Luate la bani mărunți, după cum poți citi aici, salariile cadrelor didactice sunt umilitoare. Comparativ cu salariile omologilor din Europa, cele ale profesorilor români sunt la pământ, asta deși condițiile de muncă sunt precare, iar nivelul de stres incomparabil mai mare. Totuși, cine să vadă asta?

Tăcere

De la 1 septembrie 2020, conform legii salarizării, votată de Parlament și promulgată de actualul președinte, salariile cadrelor didactice ar trebui majorate. Majorarea nu este mare; de la caz la caz, este vorba de câteva sute de lei. În sensul aplicării acestei legi, MEC a publicat spre consultare publică, asta în luna mai a acestui an, un proiect de Hotărâre de Guvern ce poate fi accesat aici. Timp de 10 zile, doritorii au putut trimite sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ. Timpul a trecut iar de atunci, pe acest subiect, doar o tăcere de cavou răzbate dinspre MEC. Într-adevăr, nu ar fi pentru prima dată…

În nota de fundamentare

În nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, referindu-se la impactul bugetar al aplicării acestei legi pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie, MEC estima că suma ar fi de 166 milioane lei. Documentul este disponibil aici.

Sursele Antena 3

Conform Antena 3, Guvernul, în acest moment, ar urmări să amâne aplicarea acestei legi. Motivul? Probabil, nu sunt bani pentru profesori… În fond, educația nu contează! Dacă sursele acestui post TV au sau nu dreptate, nu putem ști. Din păcate, tăcerea nu este un semn bun pentru profesori. Nici contextul nu este unul care să ajute.

Legea-cadru nr. 153/2017, art. 38

Iată ce prevede art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017.

(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ beneficiază:

a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018;

b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018;

c) începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Calculator salarii

Poți face o simulare a salariului pe care îl primești prin intermediul aplicației Aplicaţia Calculator Salarii Invatamant. Detalii aici. 

Tabele salarizare

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Prima de carieră didactică: Ce poți cumpăra pentru a nu fi obligat să returnezi banii

Prima de carieră didacticăÎn România, prima de carieră didactică, cu o valoare nominală de 1.500 de lei, poate fi...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -