Aberația din spatele voucherelor de vacanță. Îți pasă de banii tăi?

Trebuie citite

Voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță au fost gândite de statul român pentru impulsionarea turismului românesc. Practic, avem de-a face cu o subvenționare mascată a acestui sector. Vrem nu vrem, banii pentru vouchere, până la urmă, tot din taxele noastre vin. Acesta este motivul pentru care ar trebui să fim mai atenți.

Restricții

Pentru că oamenii sunt obligați să își cheltuie tichetele doar în țară, ne putem trezi și într-o situație care, pe termen lung, ne duce spre rău. Nu puțini sunt hotelierii care, știind că banii vin oricum sub forma tichetelor de vacanță, nu vor investi prea mult în dezvoltare sau confortul turiștilor. Ba mai mult, sunt situații în care voucherele au dus la scumpirea tarifelor practicate, asta fără să se fi realizat investiții care să justifice măsura.

Aberația

Poate, legal este, cu toate acestea nu putem vorbi de un fapt normal. Tichetele de vacanță vin în buzunarul nostru doar după ce statul își oprește impozit. Problema a fost lămurită aici.

Nu știu cât este de corect ca statul să îți oprească impozit din salariul tău pentru a-ți oferi în schimb niște hârtii ce nu pot fi folosite oricum. Păi, pe bune, cum vine asta, statule? Îmi oprești impozit pentru vouchere, bani cu care eu pot face orice, pentru a-mi da ceva ce nu pot folosi decât în țară, pentru un scop precis, în anumite locuri și într-o anumită perioadă?

Dacă aceste hârtii nu ar fi fost impozitate, nu ar mai fi sărit nimeni în sus când erau aduse în discuție restricțiile.

Soluția?

Turismul trebuie să fie lăsat să se dezvolte natural. Competiția din acest sector este încetinită de capitalul care vine oricum din vouchere. Neimpozitarea acestor tichete, sau acordarea beneficiului sub forma unei sume de bani, ar fi singurele soluții. Totuși, nu ar fi mai bine ca salariile să fie decente și oamenii să își permită să meargă în vacanță unde își doresc?

Ce se subînțelege

Guvernanții, au demonstrat, prin acordarea voucherelor, că salariile sunt prea mici pentru ca turismul și cam toate celelelate sectoare să se poată dezvolta natural. Statul a transmis mesajul că suntem prea săraci ca să ne ardă de turism, ne-a plătit biletele și ne-a oprit apoi impozit pe ele. Jignire destul de gravă. Deși ne-a făcut săraci pe față, ne-a mai luat și niște bani, pentru ceva oferit tot din taxele noastre.

P.S.

Bugetarii care își permiteau vacanțe, asta din cauza veniturilor reduse, alegeau să și le petreacă în zone cu mult mai ieftine din afara țării. Știți deja asta. Sectorul turistic autohton se remarcă mai mult prin prețuri piperate care nu acoperă realitatea. În general, calitatea ține mai mult de planul secund. Așa se face că a devenint o chestie excentrică să îți petreci vacanță în țară.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -