5 probleme grave din învățământ pe care MEC nu le vrea rezolvate nici anul acesta

Trebuie citite

5 probleme grave

Să stabilim, avem mai mult de 5 probleme grave. Chiar dacă s-au schimbat numeroși miniștri, multe probleme cu care se confruntă cadrele didactice au rămas nerezolvate. Să fie acesta semnul existenței pe la MEC a unei camarile de neschimbat sau avem dovada incompetenței/reavoinței miniștrilor și găștilor existente la nivelul acestui minister?

Nu totul se rezumă la bani

Rezolvarea multora dintre problemele sistemului educațional nu presupune doar alocarea de fonduri, asta după cum vă imaginați. Prin simple Ordonanțe de Urgență, MEC și guvernul ar putea pune capăt unor aberații care alterează sistemul educațional, care creează tensiune și risipă de energie. Trebuie doar ca „autoritățile” să dea dovadă de voință și de bun simț. Ce putem face atunci când nu vor?

Decontarea automată a cheltuielilor cu naveta

Prin nedecontarea acestor cheltuieli, primarii forțează cadrele didactice calificate să plece. Chiar dacă legea îi obligă să treacă în buget aceste sume, mulți nu fac asta și nu îi pedepsește nimeni. Dacă ar deconta naveta, rubedeniile, prietenii, clienții politici ar mai avea post? Așa că, nu mai bine sacrificăm educația elevilor?

Dacă banii pentru decontul navetei ar veni direct de la MEC, lucrurile ar sta altfel, iar specialiștii din sistem nu ar mai fi bătaia de joc a nimănui. De ce nu se vrea asta în țara în care președintele este un fost cadru didactic?

Echivalarea gradelor didactice

Această procedură este inutilă, prilej de comisii și comitete, de agitație și timp pierdut. Practic, cine a realizat procedura a dat dovadă de sadism, și nu exagerăm. Cu toate acestea, dacă nu te încadrezi în săptămâna cu pricina, ori dacă școala nu mișcă un deget pentru echivalarea creditelor, pierzi rodul muncii tale. Așa de puternică să fie mafia cursurilor de formare continuă?

Pe cheltuiala profilor

Săptămânile de predare online au evidențiat o altă mare neregulă. Profesorii au fost obligați să își îndeplinească sarcinile de serviciu folosindu-se de computerul și telefonul personal, de utilitățile plătite din banii proprii etc. Legea este clară în acest domeniu, angajatorul trebuie să asigure tehnologia necesară îndeplinirii obligațiilor de serviciu. Se pare că MEC este cu mult deasupra legii și sindicatele tac.

Nu credem că mai marii MEC folosesc tehnologia personală. Se pune întrebarea: de ce tac sindicatele?

Metode reale de acțiune

În cazul în care ai un elev problemă, o să constați că nu ai ce-I face. Practic, toată clasa este forțată să sufere din cauza unei persoane. Neacordarea alocației la un anumit număr de absențe ar face minuni și i-ar determina pe părinți să-și trimită odraslele la școală. Detenția după program, nu exagerăm, ar mai calma spiritul războinic al multora, iar munca în folosul comunității sau amenzile ar face minuni în cazul părinților care nu își educă urmașii. Asta este practica în afară.

Paza de probleme

Autoritățile locale trebuie obligate să întărească securitatea în unitățile de învățământ prin asigurarea pazei acestora. Numărul cazurilor de profesori și elevi agresați s-ar reduce considerabil dacă acest pas ar fi realizat. De ce nu se vrea?

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -