5 probleme grave
Să stabilim, avem mai mult de 5 probleme grave. Chiar dacă s-au schimbat numeroși miniștri, multe probleme cu care se confruntă cadrele didactice au rămas nerezolvate. Să fie acesta semnul existenței pe la MEC a unei camarile de neschimbat sau avem dovada incompetenței/reavoinței miniștrilor și găștilor existente la nivelul acestui minister?
Nu totul se rezumă la bani
Rezolvarea multora dintre problemele sistemului educațional nu presupune doar alocarea de fonduri, asta după cum vă imaginați. Prin simple Ordonanțe de Urgență, MEC și guvernul ar putea pune capăt unor aberații care alterează sistemul educațional, care creează tensiune și risipă de energie. Trebuie doar ca „autoritățile” să dea dovadă de voință și de bun simț. Ce putem face atunci când nu vor?
Decontarea automată a cheltuielilor cu naveta
Prin nedecontarea acestor cheltuieli, primarii forțează cadrele didactice calificate să plece. Chiar dacă legea îi obligă să treacă în buget aceste sume, mulți nu fac asta și nu îi pedepsește nimeni. Dacă ar deconta naveta, rubedeniile, prietenii, clienții politici ar mai avea post? Așa că, nu mai bine sacrificăm educația elevilor?
Dacă banii pentru decontul navetei ar veni direct de la MEC, lucrurile ar sta altfel, iar specialiștii din sistem nu ar mai fi bătaia de joc a nimănui. De ce nu se vrea asta în țara în care președintele este un fost cadru didactic?
Echivalarea gradelor didactice
Această procedură este inutilă, prilej de comisii și comitete, de agitație și timp pierdut. Practic, cine a realizat procedura a dat dovadă de sadism, și nu exagerăm. Cu toate acestea, dacă nu te încadrezi în săptămâna cu pricina, ori dacă școala nu mișcă un deget pentru echivalarea creditelor, pierzi rodul muncii tale. Așa de puternică să fie mafia cursurilor de formare continuă?
Pe cheltuiala profilor
Săptămânile de predare online au evidențiat o altă mare neregulă. Profesorii au fost obligați să își îndeplinească sarcinile de serviciu folosindu-se de computerul și telefonul personal, de utilitățile plătite din banii proprii etc. Legea este clară în acest domeniu, angajatorul trebuie să asigure tehnologia necesară îndeplinirii obligațiilor de serviciu. Se pare că MEC este cu mult deasupra legii și sindicatele tac.
Nu credem că mai marii MEC folosesc tehnologia personală. Se pune întrebarea: de ce tac sindicatele?
Metode reale de acțiune
În cazul în care ai un elev problemă, o să constați că nu ai ce-I face. Practic, toată clasa este forțată să sufere din cauza unei persoane. Neacordarea alocației la un anumit număr de absențe ar face minuni și i-ar determina pe părinți să-și trimită odraslele la școală. Detenția după program, nu exagerăm, ar mai calma spiritul războinic al multora, iar munca în folosul comunității sau amenzile ar face minuni în cazul părinților care nu își educă urmașii. Asta este practica în afară.
Paza de probleme
Autoritățile locale trebuie obligate să întărească securitatea în unitățile de învățământ prin asigurarea pazei acestora. Numărul cazurilor de profesori și elevi agresați s-ar reduce considerabil dacă acest pas ar fi realizat. De ce nu se vrea?