Important de știut! Susții gradele didactice anul acesta? Ai un drept de care nu știai

Trebuie citite

Îți susții gradele?

Cadrele didactice care susțin gradul didactic I sau II pot solicita decontarea cheltuielilor efectuate. Situația este similară cu decontarea cursurilor de formare continuă, despre care s-a scris aici.

De ce aveți nevoie?

  • De chitanțe care să ateste cheltuielile realizate pentru susținerea gradelor didactice I sau II;
  • De o cerere depusă și înregistrată la secretariatul școlii în termen de 30 de zile;
  • Colaborare din partea unității de învățământ. Banii pentru formare continuă trebuie prevăzuți în bugetul pe anul în curs. Dacă aceștia nu sunt prevăzuți, tot ce trebuie să faceți este să solicitați o rectificare bugetară. Conducerea școlii trebuie să înțeleagă că nu vă face un favor, din contră, respectă legea. Dacă nu găsiți înțelegere, problema se rezolvă pe cale judecătorească.

Ce spune legea?

Legea este clară:

a. Gradele didactice reprezintă formare continuă.

Legea 1/2011, art. 242, alin. 1 şi 2

(1) Formarea continuă a cadrelor didactice cuprinde dezvoltarea profesională şi evoluţia în carieră.

(2) Evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II şi gradul didactic I, examene de certificare a diferitelor niveluri de competenţă.

b. MEC decontează cheltuielile pentru formarea continuă.

Art. 85 (1) „Finanțarea activităților de formare continua se suporta de către Ministerul Educației Naționale, prin alocarea din timp a sumelor necesare.

(2) Ministerul Educației Naționale asigura și sumele percepute de instituțiile de învîțământ superior pentru instrumentarea dosarelor în vederea acordării gradelor didactice. Persoanele care au achitat taxele de instrumentare a dosarelor depun la inspectoratul școlar la care s-au înscris, solicitarea de decontare, însoțită de documentele justificative. Decontarea sumelor se face în termen de 30 de zile de la data solicitării”

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -