Programul „after school” – pe cale de dispariție?

Date:

After school

Programele de „after school” plătitte, care funcționează de ceva timp în școlile românești, ar putea dispărea, ca și consecință a unui ordin al Ministrului Educației, intrat în vigoare la începutul lunii octombrie.

Norme etice

Acest ordin de ministru (OMEN 4831/2018, publicat în Monitorul Oficial pe 4 octombrie 2018) stabilește un set de norme etice conform cărora profesorilor nu li se mai permite să-și mediteze proprii elevi. Asta pentru a se evita situațiile discriminatorii în care unii elevi, cu o situație materială mai bună, ar putea fi avantajați în fața colegilor de clasă.

Sancțiuni

Nerespectarea noului cod de etică implică un risc foarte mare pentru cadrele didactice, care pot fi sancționate de către Inspectoratele Școlare chiar prin desfacerea contractului de muncă.

Singurele soluții

Una dintre cele mai la îndemână dar la fel de puțin probabile soluții constă în gratuitatea programelor „after school”. Dar câți profesori și pentru ce perioadă ar fi dispuși să-și sacrifice ore din timpul lor liber pentru a lucra cu elevii, dar fără a fi plătiți?

O altă soluție, mai motivantă pentru cadrele didactice și nediscriminatorie pentru elevi, dar deseori greu de pus în practică, ar consta în finanțarea programelor „after school” prin sponsorizări din diverse surse.

Nici în cazul programului „Școală după Școală”, lucrurile nu stau prea roz în ceea ce privește finanțarea. Sunt extrem de puține școlile în care acest program primește fonduri de la autorități. În majoritatea din puținele unități care se pot lăuda cu așa ceva, finanțarea vine din surse private.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
86 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap