Programul „after school” – pe cale de dispariție?

Trebuie citite

After school

Programele de „after school” plătitte, care funcționează de ceva timp în școlile românești, ar putea dispărea, ca și consecință a unui ordin al Ministrului Educației, intrat în vigoare la începutul lunii octombrie.

Norme etice

Acest ordin de ministru (OMEN 4831/2018, publicat în Monitorul Oficial pe 4 octombrie 2018) stabilește un set de norme etice conform cărora profesorilor nu li se mai permite să-și mediteze proprii elevi. Asta pentru a se evita situațiile discriminatorii în care unii elevi, cu o situație materială mai bună, ar putea fi avantajați în fața colegilor de clasă.

Sancțiuni

Nerespectarea noului cod de etică implică un risc foarte mare pentru cadrele didactice, care pot fi sancționate de către Inspectoratele Școlare chiar prin desfacerea contractului de muncă.

Singurele soluții

Una dintre cele mai la îndemână dar la fel de puțin probabile soluții constă în gratuitatea programelor „after school”. Dar câți profesori și pentru ce perioadă ar fi dispuși să-și sacrifice ore din timpul lor liber pentru a lucra cu elevii, dar fără a fi plătiți?

O altă soluție, mai motivantă pentru cadrele didactice și nediscriminatorie pentru elevi, dar deseori greu de pus în practică, ar consta în finanțarea programelor „after school” prin sponsorizări din diverse surse.

Nici în cazul programului „Școală după Școală”, lucrurile nu stau prea roz în ceea ce privește finanțarea. Sunt extrem de puține școlile în care acest program primește fonduri de la autorități. În majoritatea din puținele unități care se pot lăuda cu așa ceva, finanțarea vine din surse private.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Modificare majoră de la 1 septembrie 2023 pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial

Modificare majorăNoua Lege a învățământului preuniversitar vine cu o modificare majoră începând cu anul școlar școlar 2023-2024. Va fi...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -