After school
Programele de „after school” plătitte, care funcționează de ceva timp în școlile românești, ar putea dispărea, ca și consecință a unui ordin al Ministrului Educației, intrat în vigoare la începutul lunii octombrie.
Norme etice
Acest ordin de ministru (OMEN 4831/2018, publicat în Monitorul Oficial pe 4 octombrie 2018) stabilește un set de norme etice conform cărora profesorilor nu li se mai permite să-și mediteze proprii elevi. Asta pentru a se evita situațiile discriminatorii în care unii elevi, cu o situație materială mai bună, ar putea fi avantajați în fața colegilor de clasă.
Sancțiuni
Nerespectarea noului cod de etică implică un risc foarte mare pentru cadrele didactice, care pot fi sancționate de către Inspectoratele Școlare chiar prin desfacerea contractului de muncă.
Singurele soluții
Una dintre cele mai la îndemână dar la fel de puțin probabile soluții constă în gratuitatea programelor „after school”. Dar câți profesori și pentru ce perioadă ar fi dispuși să-și sacrifice ore din timpul lor liber pentru a lucra cu elevii, dar fără a fi plătiți?
O altă soluție, mai motivantă pentru cadrele didactice și nediscriminatorie pentru elevi, dar deseori greu de pus în practică, ar consta în finanțarea programelor „after school” prin sponsorizări din diverse surse.
Nici în cazul programului „Școală după Școală”, lucrurile nu stau prea roz în ceea ce privește finanțarea. Sunt extrem de puține școlile în care acest program primește fonduri de la autorități. În majoritatea din puținele unități care se pot lăuda cu așa ceva, finanțarea vine din surse private.