Homeschooling – un fenomen controversat care poate lua amploare

Trebuie citite

Homeschooling – un concept extrem de controversat

Conceptul de „homeschooling” (educarea acasă a copilului) este un fenomen care riscă să ia amploare în țara noastră, pe fondul creșterii nemulțumirii legate de sistemul public de învățământ. Tot mai multe voci acuză acest sistem de incapacitatea de a se adapta la necesitățile societății actuale și că mare parte din timpul petrecut de copii la școală ar fi de fapt timp irosit. Această problemă este, din păcate, evidențiată chiar și în rapoarte publicate de instituții internaționale de prestigiu.

O reacție ce putea fi anticipată

Ca și reacție la problemele și scandalurile din sistemul de învățământ, aspecte negative intens mediatizate pe toate canalele, unii părinți, dornici să asigure o educație cât mai bună descendenților, decid să adere la conceptul de „homeschooling”. Asta înseamnă retragerea copilului din sistemul de învățământ de masă și preluarea întregii responsabilități privind formarea sa ca viitor membru al societății.

Această reacție, dacă am fi avut guvernanți nu vizionari, ci cât de cât responsabili în cei aproape 30 de ani care au trecut de la Revoluție, ar fi fost poate anticipată și s-ar fi luat măsuri care să facă din sistemul educațional unul comptetitiv, care să răspundă cu succes la necesitățile prezentului. Însă nu s-au făcut decât reforme pe hârtie, susținute cu subfinanțare. Ce ne mai miră este faptul că încă sunt puțini cei care aleg homeschooling-ul. Asta nu înseamnă că susținem conceptul, însă e dificil să-i judecăm pe acei părinți care nu vor decât binele copiilor lor. Nu pretindem a fi specialiști, dar considerăm că un copil nu se poate dezvolta armonios (atât fizic cât și mental) decât în cadrul unui grup social, iar educarea sa acasă poate avea consecințe greu previzibile pentru individ, dar și pentru societate, în carzul în care foarte multe familii și-ar educa acasă copiii.

Cum a luat amploare

Conceptul a început să câștige adepți și în țara noastă, dar și să stârnească multe dispute după ce un cuplu de vedete, Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, și-a retras fiica de la școală și au trecut la sistemul homeschooling. Cei doi fiind persoane cunoscute de multă lume, cu o imagine pozitivă, mai mulți părinți au început să se gândească dacă nu ar fi mai bine să procedeze și ei la fel.

Cadrul legal

Este legal așa ceva în România? Conform Legii învățământului, învățământul general obligatoriu este de 10 clase,cuprinde învățământ primar și gimnazial, iar până în anul 2020 va cuprinde și învățământul liceal. De asemenea, obligativitatea încetează în momentul împlinirii vârstei de 18 ani. Nu se menționează nimic despre homeschooling.

Însă Codul penal prevede pedepse pentru cei care nu-și înscriu copiii la școală. Capitolul II – Infracțiuni contra familiei, Art. 380 – Împiedicarea accesului la învățământului general obligatoriu, Aliniatul 1 precizează următoarele:

Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Putem deduce de aici că acest concept de homeschooling este ilegal în România, conform legislației în vigoare.

Află mai multe

Dacă ești interesat de conceptul de homeschooling poți afla mai multe de pe site-ul Asociașiei Home Schooling România (ASHR). Click aici. Ce părere aveți despre această abordare privind educația. Ați fi dispuși să vă asumați această imensă responsabilitate față de copiii voștri?

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

 
- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -