Pot fi obligate cadrele didactice să se vaccineze? Acesta este răspunsul oficial

Trebuie citite

Cadrele didactice

De ceva vreme, cadrele didactice sunt supuse unei presiuni constante în vederea vaccinării. De la ministrul Educației, care nu a ratat momentul de a face bullying la adresa profesorilor pe acest subiect (vezi aici), la media și la tot felul de purtători de interese dubioase, cu toții fac „front comun” pentru a convinge tot mai mulți profesori să se înjecteze cu un ser experimental. În tot acest demers, lipsa argumentelor realiste era dublată de insinuarea unei potențiale obligativități a vaccinării cadrelor didactice.

Evitau să aducă în discuție

Desigur, autorii bullying-ului pe tema vaccinării evită să aducă în ecuație baza legală a presiunii pe care o exercită cu orice ocazie asupra angajaților din sistem și nu numai. Lipsa bazei legale este, în realitate, adevăratul motiv.

Răspuns oficial al Ministerului Sănătății

O adresă oficială trimisă de Ministerul Sănătăţii către Avocatul Poporului face lumină în privința obligativității vaccinării. Conform documentului, vaccinarea este voluntară şi gratuită, prin urmare unitățile de învățământ nu își pot obliga angajații să se vaccineze. Așadar, cadrele didactice pot decide în tihnă ceea ce doresc.

Vaccinarea este voluntară

Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită.

Dreptul la muncă nu poate fi condiționat

Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a (sic! – n. red.) persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 – lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcţionează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 – alin. (1) ), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 – lit. c)).

Vaccinarea este bazată pe consimțământ

Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva COVID-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal.

Clarificare

Răspunsul Ministerului Sănătăţii vine ca urmare a unor demersuri inițiate de Avocatul Poporului, demersuri declanșate în data de 15 iulie. Practic, instituţia Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la obligarea la testarea periodică, din venituri proprii ale lucrătorilor din sănătate.

Foto

Atenție!

Răspunsul oficial al MS este valabil pentru toți angajații din România, nu doar pentru cadrele didactice.

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -