Indemnizația de hrană în pericol? Sindicatele fac precizări

Date:

Indemnizația de hrană

Indemnizația de hrană a intrat în atenția guvernanților. Conform unor declarații lacunare ale ministrului Muncii, acest drept legal ar putea fi pierdut. Situația pare a fi una serioasă din moment ce sindicatele din învățământ au ieșit în public cu lămuriri. Astfel, pe pagina Facebook, Sindicatului „Învăţământ Preuniversitar Constanţa” au fost publicate câteva lămuriri de ordin legal.

Preluare

Preluăm comunicatul Sindicatului „Învăţământ Preuniversitar Constanţa”.

Ca urmare a informațiilor contradictorii apărute în spațiul public și în mediul online cu privire la plata indemnizației de hrană pentru personalul din învățământ, facem următoarea precizare:
Potrivit art. 18(2) din Legea nr. 153/2017 – Legea Cadru privind salarizarea unitară, indemnizația de hrană se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară:
,, (1) Începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată …’’; ,, 2) Indemnizațiile de hrană prevăzute la alin. (1) se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, cu încadrarea în prevederile art. 25 alin. (1).’’

Deci, indemnizația de hrană nu se acordă în funcție de LOCUL muncii, ci raportat la timpul efectiv lucrat. Activitatea online a personalului din învățământ, indiferent dacă se desfășoară în unitatea de învățământ sau la domiciliu/prin telemuncă, reprezintă timp efectiv lucrat.

În concluzie, apreciem că orice demers prin care se încearcă limitarea, diminuarea sau eliminarea indemnizației de hrană este abuziv și lipsit de temei legal.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
217 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap