Important de știut! Susții gradele didactice anul acesta? Ai un drept de care nu știai

Date:

Îți susții gradele?

Cadrele didactice care susțin gradul didactic I sau II pot solicita decontarea cheltuielilor efectuate. Situația este similară cu decontarea cursurilor de formare continuă, despre care s-a scris aici.

De ce aveți nevoie?

  • De chitanțe care să ateste cheltuielile realizate pentru susținerea gradelor didactice I sau II;
  • De o cerere depusă și înregistrată la secretariatul școlii în termen de 30 de zile;
  • Colaborare din partea unității de învățământ. Banii pentru formare continuă trebuie prevăzuți în bugetul pe anul în curs. Dacă aceștia nu sunt prevăzuți, tot ce trebuie să faceți este să solicitați o rectificare bugetară. Conducerea școlii trebuie să înțeleagă că nu vă face un favor, din contră, respectă legea. Dacă nu găsiți înțelegere, problema se rezolvă pe cale judecătorească.

Ce spune legea?

Legea este clară:

a. Gradele didactice reprezintă formare continuă.

Legea 1/2011, art. 242, alin. 1 şi 2

(1) Formarea continuă a cadrelor didactice cuprinde dezvoltarea profesională şi evoluţia în carieră.

(2) Evoluţia în carieră se realizează prin gradul didactic II şi gradul didactic I, examene de certificare a diferitelor niveluri de competenţă.

b. MEC decontează cheltuielile pentru formarea continuă.

Art. 85 (1) „Finanțarea activităților de formare continua se suporta de către Ministerul Educației Naționale, prin alocarea din timp a sumelor necesare.

(2) Ministerul Educației Naționale asigura și sumele percepute de instituțiile de învîțământ superior pentru instrumentarea dosarelor în vederea acordării gradelor didactice. Persoanele care au achitat taxele de instrumentare a dosarelor depun la inspectoratul școlar la care s-au înscris, solicitarea de decontare, însoțită de documentele justificative. Decontarea sumelor se face în termen de 30 de zile de la data solicitării”

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Ministrul Educației vrea să modifice norma didactică pentru anumite categorii de profesori

Norma didactică reprezintă un nou subiect de discuție pentru actualul ministrul al Educației. Conform declarațiilor acestuia în cadrul unei conferințe de presă

„Autoritățile” vor să impună un nou obicei privitor la data începerii școlii

Se pare că autoritățile au luat o hotărâre care va uniformiza data la care vor începe cursurile școlare în fiecare an. În acest scop vor renunța la tradiționala dată de 15 septembrie pentru a impune „obiceiuri noi”

ARACIP schimbă abordarea. Cunoști aceste noutăți foarte importante?

Noul președinte al ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), Mariana Dogaru, a făcut publice câteva elemente de noutate care ar trebui cunoscute de cadrele didactice

Reformă radicală: „o mare parte din școala generală poate fi înlocuită cu documentare”

O idee de reformă radicală a apărut în spațiul public în emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS. Ajunsă pe mâinile capabile ale marilor experți și reformatori ai educației din spațiul public românesc,
284 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap