Noul an școlar
Anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie, asta conform structurii aprobate de MEC. Până în prezent, autoritățile nu au luat nicio decizie majoră în privința începerii școlii, responsabilii MEC rezumându-se la repetarea câtorva scenarii. Nu se cunosc detaliile, profesorii, părinții și elevii fiind ținuți, deliberat sau nu, în ceață. Dacă autoritățile din Republica Moldova au decis deja modul de începerea a școlii, la noi nu pare că nu se simte presiunea noului an școlar. În plus, moldovenii au lansat deja Biblioteca Virtuală.
Rafila
Invitat la Digi 24, Alexandu Rafila a vorbit și despre condițiile care ar trebui să existe în unitățile de învățământ începând cu data de 14 septembrie. Astfel, în sălile de clasă nu ar trebui să existe mai mult de 15 elevi, băncile ar trebui plasate la o distanță de minim 1,5 metri una de cealaltă iar interacțiunea copiilor din clase diferite ar trebui limitată cât mai mult. În plus, Alexandru Rafila recomandă și decalarea pauzelor în scopul limitării interacțiunii.
Flexibilitate
Școlile în care funcționează clase cu un număr mare de elevi nu vor putea să se încadreze în aceste condiții. Problema ar putea fi ușor rezolvată în unitățile de învățământ care au un număr redus de elevi.