De la 1 septembrie 2020 se redeschid școlile în Republica Moldova

Trebuie citite

Se redeschid școlile

În republica Moldova se redeschid unitățile de învățământ începând cu data de 1 septembrie 2020. La noi, ca într-o telenovelă de prost gust, autoritățile o scaldă și îi țin pe toți în stres. Iată ce a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Igor Șarov.

Referitor la spațiile de învățare, ideea de bază este că, pentru a evita îmbolnăvirile, trebuie ca distanța fizică să fie cât mai mare, în contextul unei apropieri sociale specifice școlii. De aceea, vor trebui organizate spațiile și rearanjate cele existente pentru a asigura distanța și siguranța tuturor. Solicităm managerii instituțiilor de învățământ să discute în comunitatea școlară cu părinții, profesorii și elevii modelele prezentate de MECC și doar împreună să decidă asupra modelului adoptat de către instituție. Pentru că școala aparține fiecăruia, ea trebuie să accepte diversitatea și individualitatea ca valoare indispensabilă

sursa: MECC Moldova

7 scenarii

În acest sens, autoritățile au pregătit 7 scenarii. Conform TVR Moldova scenariile sunt următoarele:

Modelul 1: „Prezenţa fizică 100% la şcoală”. Este aplicabil în cazul şcolilor, al claselor cu un număr raţional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat. Acest model poate fi aplicat până la 74% din şcolile din Republica Moldova, adică 925 de şcoli.

Modelul 2: „Învăţarea în 2 schimburi” în condiţiile contextului pandemic, în cazul şcolilor cu mulţi elevi, cu multe clase la paralelă, organizarea activităţii educaţionale se poate realiza în 2 schimburi.

Modelul 3: „Învăţarea combinată” presupune împărţirea şcolii în zile de prezenţă şi în zile de comunicare la distanţă: pe rând – o zi se vine la şcoală, o zi are loc comunicarea la distanţă, inclusiv online.

Modelul 4: „Învăţarea de tip hibrid” presupune împărţirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la şcoală, o zi se fac lecţii online.

Modelul 5: „Învăţarea alternantă” are la bază împărţirea clasei în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la şcoală, o săptămână se fac lecţii online.

Modelul 6: „Învăţarea la distanţă inclusiv online” acest model se aplică în anumite cazuri punctuale de forţă majoră locală, multe cazuri de Covid pozitiv ȋntr-o clasă/ şcoală/ localitate, cu respectarea izolării.

Modelul 7: „Învăţarea mixtă” modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.

Video

Sursa: Accent TV

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Îți poți deconta 500 de lei pentru o cheltuială frecvent întâlnită în rândul celor care lucrează în educație

Îți poți deconta 500Îți poți deconta 500 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -