Federația părinților și aparținătorilor legali din România și Grupul civic Părinţii cer aplicarea legii care reduce numărul de ore săptămânale. Conform sindicatelor, aplicarea acestei legi ar duce la desființarea a peste 25.000 de locuri de muncă.
Scrisoarea deschisă
Datorită importanței, preluăm integral scrisoarea deschisă adresată MEN de către Federația părinților și aparținătorilor legali din România și Grupul civic Părinţii
Nu dorim încă o reformă curriculară ratată!
Zilele trecute au început discuțiile despre planurile cadru, adică numărul de ore și de materii pe care le vor avea elevii.
Amintim că anul trecut s-a votat legea care scade numărul de ore pentru învățământul preuniversitar, însă ea nu este aplicată.
Legea prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.
Un elev de gimnaziu are de parcurs 16-18 materii săptămânal, ceea ce înseamnă un volum foarte mare de informații de memorat. Programul unui elev însumează între 5-7 ore la școală, cu pauze de 5-10 minute, la care se adaugă pregătirea individuală de acasă. 63,5% dintre elevii români petrec mai mult de 2 ore cu pregătirea temelor, așa cum rezultă și din studiul efectuat de către Ministerul Educației, în 2017, “Temele pentru acasă – Consultare națională privind rolul, consistența și eficiența temelor pentru acasă”.
Această diminuare a numărului de ore, cât și aerisirea masivă a programei școlare, sunt mai mult decât necesare! Programul de studiu al unui elev din România a devenit supraîncărcat și și-a dovedit ineficiența, așa cum arată rezultatele evaluărilor, abandonul școlar ridicat și inadaptabilitatea acestora la viață reală.
De asemenea, nu există planuri cadru pentru învățământul liceal care să fie în concordanță cu nouă curriculă din învățământul gimnazial.
Acești elevi, care se vor înscrie în învățământul liceal începând cu anul 2021, reprezintă generația de eșec a reformei educației în România. Pur și simplu, acești elevi nu știu ce vor face de anul viitor.
Solicităm
- urgentarea definitivării unor planuri cadru realiste, adaptate capacității de învățare a copiilor pe categorii de vârstă și clasă
- elaborarea programei școlare, în conformitate cu aceste noi planuri cadru pentru liceu
- realizarea de manuale care să respecte noile programe și nu o supra aglomerare de informații și noțiuni care să se îngreuneze și mai mult procesul învățării.
‼️Noi, părinții, Fepal – Federația părinților și aparținătorilor legali din România și Grupul civic Parintii cer schimbare, ne dorim o reformă a educației reală și asumată.
Nu mai avem timp de pierdut și nici generații de sacrificiu nu mai dorim să fie copiii noștri.
Este nevoie că, în sfârșit, elevul să fie pus în centrul sistemului de învățământ!