România: „Unul din patru profesori va trebui înlocuit”

Trebuie citite

Unul din patru

Aproximativ unul din patru profesori din totalul cadrelor didactice active va trebui înlocuit în următorii 10 ani. În prezent, conform unui comunicat transmis de Federaţia Sindicatelor din Educaţie
„Spiru Haret”, puţin peste un sfert (26%) dintre cadrele didactice au vârsta de 50 de ani şi peste.

Dincolo de intenția declarată a unui astfel de eveniment – de a aduce în atenția publică un domeniu de activitate și profesioniștii săi, o „Zi Mondială“ este, de multe ori, și un moment de bilanț: se „contabilizează“ reușite, evoluții, statut social, perspective, direcții de dezvoltare…

Anul acesta, Ziua Mondială a Educației are ca temă „Profesorii tineri, viitorul profesiei!“. Se încearcă astfel să se tragă un semnal de alarmă, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene ne confruntăm cu o îmbătrânire generală a corpului profesoral.

În ceea ce privește România, potrivit Studiului Internațional privind Procesul de Predare-Învățare inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Teaching and Learning International Survey – TALIS) realizat în 2018, profesorii au, în medie, vârsta de 43 de ani, apropiată de vârsta medie a profesorilor din țările participante la TALIS (44 de ani). Mai mult, 26% dintre profesorii din România au vârsta de 50 de ani și peste (media OCDE fiind 34%). Aceasta înseamnă că, în următorii zece ani, România va trebui să înlocuiască aproximativ unul din patru profesori din totalul cadrelor didactice active.

Care tineri? Câți dintre absolvenții de facultate își doresc o carieră în învățământ? Câți dintre absolvenții de liceu vor să se specializeze pentru a deveni învățători sau educatoare? Câți dintre absolvenții de școală generală vor să intre la liceul pedagogic? Răspuns: FOARTE PUȚINI! Pentru că în ultimii 30 de ani imaginea publică și prestigiul profesiei de dascăl a fost complet distorsionată!

Cine sunt vinovații și de ce s-a ajuns aici?

Citește aici comunicatul în întregime.

Într-un mesaj video ce poate fi vizionat mai jos, Simion Hancescu, președintele FSLI, a declarat:

A sosit momentul ca Senatul României să adopte inițiativa legislativă privind protecția salariaților din învățământ, inițiativă care a plecat de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ! A sosit momentul ca școala românească să primească finanțarea prevăzută de lege, adică 6% din PIB, pentru a se putea investi în infrastructura școlară și în resursa umană din învățământ!”

FLSI

Simion Hancescu, președintele FSLI: " În acest an, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ dedică Ziua Mondială a Educației luptei împotriva violenței din școli și a subfinanțării!"

Simion Hancescu, președinte FSLI: "A sosit momentul ca Senatul României să adopte inițiativa legislativă privind protecția salariaților din învățământ, inițiativă care a plecat de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ! A sosit momentul ca școala românească să primească finanțarea prevăzută de lege, adică 6% din PIB, pentru a se putea investi în infrastructura școlară și în resursa umană din învățământ!"#education #fsli #scoala #ziuamondialaaeducatiei #internationaldayofeducation #school #noviolence

Geplaatst door Fsli Romania op Donderdag 3 oktober 2019

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Salariul intră mai devreme în septembrie 2024

Salariul în septembrie 2024Ziua de salariu pentru cadrele didactice se va modifica în luna septembrie. După cum se cunoaște...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -