Posibilă criză – Școli care nu se vor deschide pe data de 13 și salarii în pericol

Trebuie citite

Criză posibilă

Sistemul educațional ar putea intra într-o criză cu efecte nedorite. FSE „Spiru Haret’’, într-un comunicat de presă, atrage atenția guvernului României asupra efectelor pe care o ordonanță de urgență le poate avea în sistemul educațional. Conform sindicaliștilor, acordarea la timp a salariilor cadrelor didactice ar fi imposibilă în anumite școli.

În condițiile în care Guvernul și Ministerul Educației și Cercetării nu vor găsi o soluție de urgență, riscăm ca în multe unități de învățământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte din contabili erau detașați din mediul privat.

https://www.fsespiruharet.ro/

Școli închise

Un alt efect al ordonanței poate duce la închiderea a numeroase unități de învățământ.

În plus, ne putem trezi cu unități de învățământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, șoferi de microbuz școlar sau fochiști.

https://www.fsespiruharet.ro/

Comunicat


Comunicatul FSE „Spiru Haret” poate fi citit, în original, aici.

Interzicerea detașărilor ar putea duce la blocarea activității în unele instituții de învățământ

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită Guvernului să găsească de urgență o soluție astfel încât activitatea din unitățile din învățământ să nu fie perturbată de prevederile Art. III din OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Potrivit acestui act normativ, toate detașările încetează imediat ce ordonanța de urgență intră în vigoare. „În condițiile în care Guvernul și Ministerul Educației și Cercetării nu vor găsi o soluție de urgență, riscăm ca în multe unități de învățământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte din contabili erau detașați din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unități de învățământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, șoferi de microbuz școlar sau fochiști. FSE „SPIRU HARET“ nu a susținut niciodată practica detașărilor pe posturile didactice auxiliare și nedidactice însă, în situația actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.


Menționăm că OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativ prevede, la Art. III, că: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. (2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, detaşările care nu întrunesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept.“

Departamentul Comunicare şi Imagine
Dragoş Constantin Neacşu

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Minivacanță în educație: vezi unde nu se fac ore luni, 14 octombrie 2024

MinivacanțăAngajații din unitățile de învățământ și elevii din județul Iași vor beneficia de o minivacanță. Conform Inspectoratului Școlar Județean...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -