În învățământ
Lipsa de experiență și tact au transformat o acțiune lăudabilă într-un eșec lamentabil. Plecată prin țară pentru a atrage atenția asupra bătăii de joc la care autoritățile locale supun învățământul, Cristina Anisiei a dat cu bâta în baltă și a stârnit furia cadrelor didactice. Ceea ce părea o primă acțiune de luare a pulsului „la firul ierbii” a devenit o campanie de imagine pe spinarea profesorilor și a elevilor. Deși cerea respectarea legii, Anisiei a încălcat-o temeinic, totul de dragul spectacolului și a faimei gratuite oferită de presa tabloidă. Nici la capitolul limbaj diplomatic, din păcate, nu stă bine. Bine că avem pretenții de la alții să nu „urle”…
Ba mai mult
Acum, pentru atitudinea sa, în niciun caz corectă, nu puțini îi cer demisia. Ba mai mult, numeroase voci îndeamnă cadrul didactic să dea în judecată Ministerul și pe capul acestuia. Pe românește, imaginea i-a fost făcută praf iar trauma prin care a trecut era vizibilă.
Revolta profesorilor este generală, rar în sistem a existat o așa unitate a punctului de vedere. Este suficient să accesați grupurile dedicate pentru a vedea asta.
Vecini cu isteria
Până acum, Dumnezeu a ferit învățământul de manifestări vecine cu isteria ale miniștrilor Educației. Așa paraleli cu interesele reale ale sistemului și aflați într-o permanentă lupta cu adevărații eroi, ne referim la profesori, liderii de până acum nu s-au dedat la acte de umilire directă a unui cadru didactic. Asta, până acum…
Umilirea
Imaginile în care ministrul Educației ascultă pe la uși și intră în forță, asemeni jandarmilor, într-o sală de clasă sunt un exemplu de cum nu se face (vezi finalul articolului pentru video). Descinderea seamănă perfect cu scenariile emisiunilor de mâna a treia, la reality show-uri ne referim. Atitudinea a fost complet lipsită de eleganță, profesionalism și respect făță de un om care a ajuns profesor în urma meritelor și eforturilor personale. Nimic nu justifică, reacția, limbajul și atitudinea ministrului.
Moșia cui?
Practic, Anisie a încălcat nu doar normele de bun simț, procedurile interne, ci și legea. Nimeni nu are voie să perturbe desfășurarea orei de curs. Doar în cazul unui pericol real autoritățile abilitate au dreptul de a intra în sala de clasă fără acordul profesorului. De asemenea, elevii au fost filmați fără ca părinții să își dea acceptul. Pentru-că suntem în România, cele mai multe televiziuni nu au blurat fața minorilor. Nici cadrul didactic nu putea fi înregistrat fără să își fi dat acordul. Oare, mai contează legea?
Ce înțeleg ceilalți
Ce mesaj transmite actualul ministru atunci când umilește un profesor, totul pe un motiv imaginar de „urlet”. Dar ce mesaj transmite necunoașterea legii sau călcarea acesteia?
S-a făcut că nu vede?
- Clasa frumos decorată și curățenia nu au ieșit în evidență. Probabil, la nivel de minister, nu se știe că dirigintele scoate sume frumoase de bani din buzunarul propriu pentru a crea un mediu plăcut.
- Nici lipsa unor mijloace moderne nu a captat atenția.
- Frigul din clasă, contează domna ministru? Judecând după cât de înfofoliți erau elevii, ce concluzie tragem?
- De ani de zile, miniștri din sistem se fac că nu văd clasele arhipline în care este foarte greu să îți faci datoria
Ce trebuie să facă Anisiei
Ministrul trebuie să ceară scuze cadrului didactic pentru umilirea la care l-a suspus. De asemenea, și părinții ar trebui să primească scuze pentru expunerea grosolană și ilegală a copiilor. Ne întrebăm dacă tonul pe care ministrul Educației l-a avut nu i-a afectat emoțional pe micuți?