Directorii unităților școlare din zeci de județe riscă închisoare – Învățământul în criză

Trebuie citite

Învățământul în criză?

Situația în care Ministerul Educației îi pune pe directorii din zeci de județe este halucinantă. Aceștia, conform prevederilor legale, riscă închisoarea cuprinsă de la un an la șase ani.

Conform unui material semnat de Ștefan Vlaston, publicat pe platforma de bloguri adevarul.ro, contribuţiile cu asigurările de sănătate, pensii sau şomaj ale personalului didactic aferente lunii martie au fost achitate doar în proporție de 50%.

Din păcate, cadrele didactice a căror contribuție nu a fost virată statului, deși unitățile școlare au oprit acești bani, riscă să nu poată beneficia de serviciile sistemului medical, iar directorii unităților de învățământ riscă închisoarea. Conform legii, reținerea și nevărsarea acestor contribuții este considerată infracțiune și se pedepsște drastic.

Leoreanu

Deputatul Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte al PNL, a ținut să evidențieze presiunile la care sunt supuși directorii acestor unități de învățământ. Pe pagina Facebook, vicepreședintele PNL a precizat.

Zilele trecute am discutat cu directori de şcoli şi cadre didactice din mediul preuniversitar care mi-au atras atenţia asupra faptului că sistemul de învăţământ se află în pragul unei crize fără precedent. Aceştia se tem că ministerul Educaţiei nu mai are bani pentru plata salariilor, iar directorii de şcoli din toate judeţele au fost invitaţi la inspectoratele judeţene pentru a găsi soluţii, astfel încât să nu se ajungă în acest punct.

Potrivit discuţiilor pe care le-am avut cu aceştia, printre soluţiile propuse se numără reanalizarea structurii de personal şi recurgerea la disponibilizări sau comasarea claselor.

USLIP Iași

Reprezentanții USLIP Iași au comentat situația evidențiind caracterul fără precedent și subfinanțarea existentă în sistem.

Este o situatie fara precedent în învățământul românesc!
În ultimii 28 ani au mai fost doar cazuri izolate. Acum vorbim de zeci de judete care se confruntă cu această problemă.
Cauza este legată de subfinanțarea sistemului educațional..Majorările salariale s.au facut fară a fi asigurat si un buget adecvat. Calculele pe care noi le facusem aratau ca trebuie alocat minim 4% din PIB pentru a nu aparea disfuncții.

Constantin Lungulescu

Președintele sindicatului Învățământ „Spiru Haret” Dolj atrage atenția, tot într-o postare pe Facebook, asupra caracterului penal pe care îl poate îmbrăca reținerea dar nevărsarea contribuțiilor sociale. Acesta redistribuie un material postat de un contabil din sistemul educațional.

ARGUMENT PENTRU SCEPTICI
La acest moment neplata in termen nu este infractiune. Oricum termenul de plata este data de 25 a lunii curente. Speram ca pana atunci se vor rezolva aceste probleme. Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Art. 6. – Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.
Modificat de art.unic pct.4 din Legea 50/2013
Art.6 declarat neconstitutional prin Decizia 363/2015
Legea 227/2015 – Codul Fiscal
Art. 80. – Termenul de plata a impozitului
(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.(Ganea Danut)

Surse:

Textul integral, semnat de Ion Popescu, pe blogurile adevarul.ro.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Salariul intră mai devreme în septembrie 2024

Salariul în septembrie 2024Ziua de salariu pentru cadrele didactice se va modifica în luna septembrie. După cum se cunoaște...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -