Rezultatele „reformelor”
Reformele de până acum nu au oferit școlii instrumentele necesare și reale responsabilizării părinților și elevilor. Din contră, politicienii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a șubrezi autoritatea cadrelor didactice. Practic, doar în acest scop a existat voință politică. Astfel, multe decizii „reformatoare”, voit eronate, sunt vinovate pentru creșterea rapidă și alarmantă a:
- abandonul școlar
- cazurilor de violență din școli
- cazurilor de indisciplină
- numărului de absențe pe cap de elev
- rezultatelor extrem de slabe la examenele finale
Afară…
Tot aducem în discuție modele de învățământ din afară. Omitem să amintim că acestea au o tradiție de zeci/sute de ani, că au la bază respectul elevilor și al părinților pentru școală. Nu s-au făcut minuni peste noapte. În multe cazuri, când autoritatea școlii era negată, acesta a fost impusă. Prin forța amenzilor, și nu numai, părinții și elevii erau responsabilizați iar ordinea și normalitatea erau readuse. Vorbim de viitorul tinerelor generații, al țării, nu ne permitem să dăm greș.
Vrem o școală puternică și elevi cu viitor?
Fără legi clare și aplicabile ușor, fără reguli respectate de toți, societatea nu poate progresa. Fără elevi și părinți responsabili, școala nu își poate îndeplini menirea. S-a reformat cam totul, s-a lovit masiv în profesori. Poți fi cel mai bun profesor, dezinteresul elevilor și al părinților te poate pune la pământ. Din păcate, din rațiuni electorale, nimeni nu a intrat eficient în părinții și elevii iresponsabili. Părinții iresponsabili au fost lăsați să joace la ruletă viitorul propriilor copiii.
Cum poți să îți faci treaba dacă:
- nu ai nicio măsură legală și eficientă prin care să îi forțezi pe părinții copiilor problemă să își facă treaba de părinți. Scăderea notei la purtare, consilierea de specialitate, toate acestea nu sunt decât apă de ploaie atunci când comportamentul elevului se bazează pe acceptul tacit al părintelui său. În multe cazuri, amenzile sau munca în folosul comunității pot face minuni în trezirea acestor factori. Garantat, cei mai mulți „rebeli”, indiferent că vorbim de elevi sau părinți, și-ar revizui comportamentul dacă ar avea de scos bani din buzunar pentru fiecare gest sau fapt grav care încalcă regulamentele instituțiilor de învățământ. Nu am mai avea elevi care deranjează ora, care filmează sau butonează telefonul, care fumează, sfidează sau aruncă gunoaie, etc.
- zecile/sutele de absențe acumulate, nu în puține cazuri, nu aduc nicio sancțiune financiară părintelui iresponsabil care nu se îngrijește ca odrasla să frecventeze școala? Soluția? Dacă părinții ar da cu subsemnatul pentru fiecare absență nemotivată a odraslei, cu totul altfel ar sta treaba… Dacă ar mai scoate și bani din buzunar sau nu ar încasa alocația, numărul absențelor ar scădea dramatic. La fel de folositor ar fi și un sistem modern de alertare/informare al părinților pentru fiecare absență sau notă luate de elev. Tehnologia ne permite. Voința?
- în multe cazuri de violență, profesorul nu poate interveni fără să își pună în pericol integritatea fizică. Se impune de urgență ca în toate școlile din țară să existe echipe profesioniste de paznici care să asigure securitatea tuturor factorilor implicați în sistem. Profesorul nu poate fi paznic, doică, asistent medical etc.
- părinții nu vin la ședințele pe care le realizezi. Oare datul cu subsemnatul și amenzile i-ar determina să își găsească timp pentru a discuta despre prezentul și viitorul urmașilor lor? Mai mult ca sigur, da.
Concluzie
Cei mai mulți părinți nu se implică suficient în educația copiilor lor. Nu trebuie să fii profesor pentru a sesiza nepăsarea multor părinți. Durerea în fund a multora dintre aceștia se vede în comportamentul copiilor și, din păcate, are efecte asupra tuturor factorilor implicați.
Da, trăim într-o ipocrizie generalizată. Dacă bunul simț nu duce la respectarea legii, scoaterea banilor din buzunar pentru greșelile făcute poate face minuni. Până atunci, nu facem decât să ne furăm singuri căciula.
Nu toți copiii au șansa de a se naște în familii responsabile. Din păcate pentru aceștia, viitorul le poate fi grav compromis de pe urma atitudinii celor care i-au conceput. Desigur, sunt situații și situații.
Tu?
Care este opinia ta?