Acestea sunt condițiile în care părinții au acces în școli. Se respectă undeva?

Trebuie citite

Dezmăț

Mulți părinți nu mai contenesc în a critica școala și pe profesori. Atunci când vine vorba de respectarea unor reguli esențiale, mulți din acești critici vehemenți zic pas. Practic, avem instituții de învățământ în care părinții elevilor și nu numai, intră și ies ca pe moșia proprie. Fie că vorbim de părinți veniți „cu treburi”, ori se ocupă cu escortarea copiilor în sala de curs și invers, aceștia se fac că nu văd și nu înțeleg faptul că accesul într-o școlă nu este la liber. Practiv, vorbim de o instituție ce trebuie să se asigure că elevii sunt în siguranță.

De ce nu este normal?

Pot apărea situații de genul celor enumerate mai jos:

  • interferarea cu orele de curs
  • agresivitate față de elevi și profesori
  • distrugerea/stricarea unor bunuri ale școlii

Reglementări

Art. — (1) Părintele, tutorele sau susţinătorul legal al copilului/elevului are acces în incinta unităţii de învăţământ dacă:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discuţie cu un cadru didactic sau cu directorul unităţii de învăţământ;
b) desfăşoară activităţi în comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unităţii de învăţământ;
d) participă la întâlnirile programate cu educatorul-puericultor/educatoarea/învăţătorul/institutorul/ profesorul pentru învăţământ preşcolar/primar/profesorul diriginte.
(2) Accesul părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali ai elevilor în incinta unităţii de învăţământ pentru alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (1) se va face în conformitate cu prevederile prezentului Regulament.
(3) Consiliul de administraţie are obligaţia stabilirii procedurii de acces al părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali în unităţile de învăţământ, pentru alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (1).

Foarte important

Aceste reguli ar trebui cunoscute pe îndelete, nu doar de către cadrele didactice ci și de părinți. Nu ar fi imposibilă nici adaptarea acestora la specificul comunițății, desigur, cu respectarea legii. Mediatizarea acestora în cadrul întâlnirilor cu profesorii trebuie realizată și dovedită. În plus, cel mai important pas constă în punerea restricțiilor în practică. Dacă posturile de portari ar fi suficiente, cu totul alta ar sta situația. E și cel mai greu, dar trebuie găsite soluții dacă nu dorim ca școla să devină a tuturor și a nimănui.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Prima de carieră didactică: Ce poți cumpăra pentru a nu fi obligat să returnezi banii

Prima de carieră didacticăÎn România, prima de carieră didactică, cu o valoare nominală de 1.500 de lei, poate fi...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -