România: Supravegherea audio-video a profesorilor este ilegală

Trebuie citite

Nu își pune nimeni întrebări?

În media, apar tot mai des materiale înregistrate în sălile de clasă în care cadrele didactice sunt surprinse în cadrul orelor de curs. Acest fapt este ilegal, din păcate, de cele mai multe ori, nimeni nu ia măsuri împotriva celor care publică înregistrările. Oare de ce?

Mijloace diverse

Mai nou, aproape orice gadget modern are capacitatea de a înregistra audio și video. Îți recomandăm să citești cu mare atenție acest material pentru a ști la ce să fii atent.

Prin faptul că nu sunt deloc scumpe, acestea sunt accesibile tuturor elevilor. Așadar, decât să vindeci, mai bine previi.

Abuzuri

Indiferent de motivul invocat de conducerea unităților de învățământ sau de către elevi, înregistrarea activității cadrelor didactice este interzisă. Nu spunem noi asta, ci LEN. Conform Legii Educației Naționale, mai precis a articolului 272, aliniatele 3, 4 și 5, înregistrarea activității profesorilor este posibilă doar cu acordul cadrului didactic. În aceeași situație se află și multiplicarea materialelor înregistrate.

(3) Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu
acordul celui care o conduce.
(4) Multiplicarea, sub orice formă, a înregistrărilor activităţii didactice de către elevi
sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic
respectiv.

Camerele de supraveghere

Chiar dacă se invocă tot mai des dreptul la intimitate, legiuitorul face referire și la legalitatea camerelor de supraveghere postate în incinta școlii. Astfel:

(5) Înregistrarea prin orice procedee a activităţilor desfăşurate în spaţiile şcolare
este permisă numai cu acordul personalului de conducere, cu excepţia celor de la
alin. (3).

Dacă aceste camere de supraveghere sunt în interiorul claselor de studiu, atunci avem o problemă, prezența acestora încalcă articolele de mai sus. Indiferent de acordul pe care conducerile unor unități de învățământ l-au obținut de la părinți și profesori, acesta este ilegal și nul. Nu poți cere cuiva acordul pentru a încălca o lege sau drepturile de care beneficiază.

Precedentul Moldova

Citește aici despre cum a fost rezolvată o situație de acest gen în Republica Moldova.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -