Supravegherea video/audio în sălile de curs este ilegală

Trebuie citite

Numeroase cazuri

Indiferent că vorbim despre școli, instituții de învățământ liceal sau universitare, sunt tot mai des întâlnite acele cazuri în care orele de curs sunt supravegheate video. Pot fi situații în care supravegherea video să fie completată și de o supraveghere audio. Așadar, vorbim nu de o supraveghere a holurilor sau împrejurimilor instituției de învățământ, ci de camere introduse în sălile de curs.

Controverse

Nu știm cum au fost convinși/constrânși elevii și cadrele didactice să accepte o astfel de supraveghere, cert este că foarte mulți nu o agreează și o consideră o încălcare au unor drepturi elementare.

CtEDO

Indiferent de pretextul invocat de către instituțiile de învățământ autohton care recurg la astfel de metode, acestea par a fi ilegale. O hotărâre a Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), emisă în data de 28 noiembrie 2017, stabilește că supravhegherea video a sălilor de curs încalcă dreptul la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal.

Precedent în Moldova

Instituțiile de învățământ din Republica Moldova au fost somate, la finalul anului 2017, să renunțe la supravegherea video a sălilor de curs. Instituția care a emis această somație este Centrului National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) din Republica Moldova.

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a informat Ministerul Educației al Republicii Moldova și instituțiile de învățămînt superior din țară despre caracterul neconform al instalării mijloacelor de supraveghere video în sălile de curs.

CNPDCP face referință la hotărârea Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), emisă în data de 28 noiembrie 2017, pe cazul a doi profesori universitari din Muntenegru (cauza Antovic și Mirkovic, cererea nr.70838/13), care au înaintat o cerere în atenția Curții prin care susțin despre încălcarea dreptului la viața privată și protecția datelor cu caracter personal, ca urmare a supravegherii video în sălile universitare.

În acest context, Curtea a emis o hotărâre prin care a constatat încălcarea articolului 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care prevede ,,Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

Ca urmare a celor expuse, CNPDCP a somat în scris instituțiile de învățământ să renunțe la instalarea mijloacelor de supraveghere video în sălile de studii, în acest sens, acordînd un termen de 30 de zile pentru racordarea la acestei reguli.

Important: Cauza Antovic și Mirkovic, cererea nr.70838/13 poate fi vizualizată în secțiunea Press Release de pe pagina oficiala a CtEDO accesând link-ul.  (sursă comunicat)

România

Până în acest moment, în România, după informațiile de care dispunem, nu există la nivel național nicio plângere care să vizeze acest tip de supraveghere. De asemenea, nu sunt semnale că vreo instituție autohtonă s-ar fi sesizat pe acest subiect. Cert este că, mai devreme sau mai târziu, în funcție și de presiunile existente, va trebui luată o decizie, iar România să scoată în afara legii aceste practici considerate a fi ilegale în Europa.

Te invităm în grupul Facebook „La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Ai văzut noua listă a magazinelor agreate pentru prima de carieră didactică în 2023?

Noua listăNoua listă cu magazine la care îți poți cheltui banii din prima didactică a fost publicată pe site-ul...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -