laclasă.ro

Numeroase cazuri

Indiferent că vorbim despre școli, instituții de învățământ liceal sau universitare, sunt tot mai des întâlnite acele cazuri în care orele de curs sunt supravegheate video. Pot fi situații în care supravegherea video să fie completată și de o supraveghere audio. Așadar, vorbim nu de o supraveghere a holurilor sau împrejurimilor instituției de învățământ, ci de camere introduse în sălile de curs.

Controverse

Nu știm cum au fost convinși/constrânși elevii și cadrele didactice să accepte o astfel de supraveghere, cert este că foarte mulți nu o agreează și o consideră o încălcare au unor drepturi elementare.

CtEDO

Indiferent de pretextul invocat de către instituțiile de învățământ autohton care recurg la astfel de metode, acestea par a fi ilegale. O hotărâre a Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), emisă în data de 28 noiembrie 2017, stabilește că supravhegherea video a sălilor de curs încalcă dreptul la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal.

Precedent în Moldova

Instituțiile de învățământ din Republica Moldova au fost somate, la finalul anului 2017, să renunțe la supravegherea video a sălilor de curs. Instituția care a emis această somație este Centrului National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) din Republica Moldova.

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a informat Ministerul Educației al Republicii Moldova și instituțiile de învățămînt superior din țară despre caracterul neconform al instalării mijloacelor de supraveghere video în sălile de curs.

CNPDCP face referință la hotărârea Camerei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), emisă în data de 28 noiembrie 2017, pe cazul a doi profesori universitari din Muntenegru (cauza Antovic și Mirkovic, cererea nr.70838/13), care au înaintat o cerere în atenția Curții prin care susțin despre încălcarea dreptului la viața privată și protecția datelor cu caracter personal, ca urmare a supravegherii video în sălile universitare.

În acest context, Curtea a emis o hotărâre prin care a constatat încălcarea articolului 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care prevede ,,Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

Ca urmare a celor expuse, CNPDCP a somat în scris instituțiile de învățământ să renunțe la instalarea mijloacelor de supraveghere video în sălile de studii, în acest sens, acordînd un termen de 30 de zile pentru racordarea la acestei reguli.

Important: Cauza Antovic și Mirkovic, cererea nr.70838/13 poate fi vizualizată în secțiunea Press Release de pe pagina oficiala a CtEDO accesând link-ul.  (sursă comunicat)

România

Până în acest moment, în România, după informațiile de care dispunem, nu există la nivel național nicio plângere care să vizeze acest tip de supraveghere. De asemenea, nu sunt semnale că vreo instituție autohtonă s-ar fi sesizat pe acest subiect. Cert este că, mai devreme sau mai târziu, în funcție și de presiunile existente, va trebui luată o decizie, iar România să scoată în afara legii aceste practici considerate a fi ilegale în Europa.

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

3 COMMENTS

  1. La noi la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a aparut așa ceva in sala de curs, dar in cazul dat îi vom acționa in instanță. Și vom merge până unde trebuie să se respecte legile.

  2. Viata privata este acasă nu la locul de munca mai ales ca vorbim de o instituție publica și desfășoară o activitate plătită conform unui contract.

  3. Sunt de părere că înregistrarea activității din sălile de curs (clase) e în mod clar ILEGALĂ, după Normele Europene și nu ar trebui acceptată de către profesori. Cei care o acceptă sunt inconștienți, nu știu la ce se expun. Orice vorbă sau gest al lor poate fi interpretat cu rea credință și le poate aduce prejudicii de nebănuit.

    De altfel, chiar și Legea Educației Naționale are prevederea (art. 272, alin. 3) : „Înregistrarea prin orice procedee a activității didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce”. Iar acesta, spun eu, nu ar trebui să-și dea acest acord decât la anumite activități speciale (activități cu caracter demonstrativ, de promovare etc.), nu la orele obișnuite, când pot fi și situații care, prin vizionarea lor de către persoane străine clasei, pot aduce prejudicii (uneori foarte mari), mai ales demnității profesorului sau elevilor, chiar și atunci când nu se urmărește, cu rea credință acest lucru. Nu cred că trebuie să dau exemple de astfel de situații. Cine e deștept poate să și le imagineze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − sixteen =