Se va plăti în iulie
Salariul net* al angajaților din educație va fi văduvit în luna iunie de o importantă sumă de bani. Suma oprită reprezintă impozitul pe venit pe care aceștia îl datorează pe tichetele de vacanță. Conform normelor în vigoare, tichetele sunt incluse în salariu în luna în care sunt acordate. Presupunând că toți angajații din educație vor primi aceste tichete în luna iunie (așa s-a anunțat aici), probabil vor fi și cazuri de amânare, la cum se mișcă treburile în țara asta, conform legii, impozitul va fi oprit din salariul aferent lunii în care tichetele sunt acordate. Așadar, în luna iulie, moment în care vei primii salariul pe iunie, acesta va fi mai mic cu suma de 145 de lei.
*Salariul net = suma de bani pe care o primești „în mână” (adică suma de bani rămasă din salariul brut, după ce au fost scăzute contibuțiile sociale și impozitele).
Calculează-ți salariul, aici
Nu vi se pare aberant?
Statul oprește din salariul muncit o sumă importantă de bani pe care angajatul o putea folosi cum dorea, oferind în schimb niște tichete care nu pot fi folosite decât în anumite condiții. Prin limitarea posibilităților de folosire, valoarea lor lor reală pentru angajat este mai mică decât aceeași sumă în bani. Dacă tot le-au impozitat, de ce nu le-au oferit sub formă de bani? Ce ne facem dacă pe viitor statul va decide să ne bage pe gât cartofi, ouă, roșii, morcovi, cu titlu gratuit, dar a căror valoare să fie impozitată din salariu? Nu mai bine se acorda o primă de vacanță pe care angajatul s-o poată folosi cum dorește, fără atâtea justificări și hârțogăraie?
Ce spune legea?
Legea, mai precis Codul fiscal, este extrem de clară. Vocherele de vacanță vor fi impozitate cu 10%, adică cu suma de 145 de lei, care reprezintă impozitul pe venit. Acestea, potrivit art. 76, (3) lit h, sunt considerate venituri impozabile.
Art. 76. (1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor.
(3) Avantajele, în bani sau în natură, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
h) tichete cadou acordate potrivit legii, cu excepţia destinaţiilor şi limitelor prevăzute la alin. (4) lit. a), tichete de masă, vouchere de vacanţă şi tichete de creşă, acordate potrivit legii.
Fără CAS și CASS
De asemenea, potrivit art. 142, lit. r și a art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, cât și normelor de acoradare a tichetelor de vacanță, acestea nu sunt supuse contribuțiilor sociale.
Art. 142 Venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale.
lit. r) tichetele de masă, voucherele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele de creşă, acordate potrivit legii;
Art. 157 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor
(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) şi art. 142.
Despre impozit
Cei care primesc tichetele
– Pentru beneficiarii care la data acordării sunt salariați ai unității, suma va fi înscrisă în EDUSAL în rubrica cu această destinație, în luna în care aceasta se acordă
Cei care le refuză
Din moment ce nu vor primi tichetele de vacanță, această impozitare nu va avea loc.
Cei care le returnează
– În situaţia în care se restituie voucherul/contravaloarea acestuia, persoana beneficiază de recalcularea impozitului în luna următoare restituirii.
Cei care nu mai sunt angajați ai școlii
– Beneficiarii care la data acordării nu mai sunt salariați ai unității achită impozitul în contul unității și prezintă dovada achitării acestuia la momentul depunerii cererii pentru vouchere, iar unitatea virează impozitul la bugetul statului la termenul legal stabilit, în funcție de luna în care se acordă voucherele