Se rescriu manualele școlare

Trebuie citite

I, II, VI

Într-o postare publicată pe pagina Facebook, Liviu Marian Pop, ministrul Educației, a precizat că manualele școlare pentru  clasele I, a II-a şi a VI-a vor trece printr-un intens proces de rescriere. Acestea urmează să fie realizate în concordanță cu noul plan-cadru și cu programele școlare valabile la gimnaziu, document despre care am scris mai multe aici.

Noi vom rescrie manualele pentru clasele I, a II-a şi a VI-a pentru că în anul acesta şcolar vor intra copiii de clasa a VI-a cu noile manuale şcolare. Vom completa lotul de manuale pentru clasele a III-a, a IV-a şi a V-a pentru că am văzut că, în cei 5-6 ani de zile, unii baroni ai manualelor nu au fost interesaţi de toate disciplinele. Vom avea acel manual de bază care va fi corespondentul programei şcolare pentru noua curriculă I-VI. Îi invit pe toţi autorii de manuale, şi din judeţul Bistriţa-Năsăud, din ţară sau din lume, să scrie manuale şcolare.

Liceu

În rescriere, probabil, începând cu anul viitor, chiar dacă ministrul Educației nu a făcut vreo precizare în acest sens, vor intra și manualele pentru clasa a IX-a. După cum știți, în acest moment, se află în dezbatere publică trei propuneri de plan-cadru pentru liceu. După ce se va stabili varianta finală, în concordanță cu noile programe școlare, vor trebui rescrise și manualele pentru clasele a IX-a, X-a, a XI-a și a XII-a. Mai multe detalii referitoare la cele trei variante de plan-cadru puteți accesa aici.

Online

Versiunile în format electronic (.pdf) a tot ce înseamnă manuale rescrise până în acest moment, pot fi descărcate și utilizate, legal și gratuit, de profesori, elevi, părinți. Acestea sunt disponibile online, mai multe detalii puteți afla din acest material.

Să nu uităm, unul din planurile ministrului Educației este de a înlocui, acolo unde este posibil și există deschidere în această direcție, manualele tipărite cu omoloagele acestora disponibile în format electronic.

Rămîne de văzut

Un alt plan al actualului ministru constă în readucerea la viață a manualului unic, disponibil pentru fiecare disciplină în parte. Măsura a fost intens criticată de cadrele didactice, elevi și părinți, care o găsesc de inspirație comunistă. Cu toate acestea, imună la reacțiile celor implicați, ideea a rămas în picioare. Toată lumea așteaptă cu vădit interes votul Parlamentului pe această temă. Mai multe detalii, aici.

Te invităm în grupul Facebook „La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -