8 lucruri care te vor enerva anul acesta în învățământ

Trebuie citite

Tot ce este posibil

În lipsa unor rezultate concrete, ministrul Educației încearcă să distragă atenția opinei publice și mai ales a cadrelor didactice prin utilizarea unei strategii uzate dar eficiente în spațiul românesc – tactica perdelelor de fum. Intens și foarte bine pusă în aplicare de fel și fel de agenți, susținută de presă, care mizează pe elementul de senzațional, această tactică nu are cum să dea greș atunci când politicienii o folosesc.

Cum poți distrage mai bine atenția de la eșecul creșterilor salariale, de la întârzierea și plata incompletă a hotărârilor judecătorești, de la politizarea educației, lipsa investițiilor în infrastructură și oameni, decât venind cu „inovații”. Cu cât acestea sunt mai excentrice, șocante, stridente, problemele reale vor scădea în importanță, discuțiile și atenția tuturor orientându-se spre noile direcții trasate.

Doar 8?

Deși sunt mai multe lucruri care vă pot enerva, noi am selectat doar 8.

1. Măriri salariale pe hârtie

În martie sunt preconizate noi măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari. Dat fiind modul în care guvernul s-a făcut că plouă până acum, sunt șanse mari ca aceestea să nu se acorde, ori dacă se dau, să nu aibă impactul scontat.

2. Manualul unic

Cele mai multe voci din educație s-au exprimat împotriva unui manual unic. Cu toate acestea, ca de obicei, glasul celor direct implicați nu este auzit. Guvernul s-a pus pe treabă și sunt șanse mari ca în anul școlar 2018-2019 elevii să învețe, ca pe timpuri, după un manual unic.

3. Golăneala cu sporurile

Poate nu știai, dar sporurile pe care le primești sunt acordate la valoarea din decembrie 2016. Pe atunci, salariul era mai mic, fapt care se traduce prin sporuri neconforme cu realitatea.

4. Hotărâri de amânare

Modul în care în anul 2017 ministerul și guvernul au aplicat legea în cazul hotărârilor judecătorești ne poate sugera cum va sta treaba și în acest an. Nu sunt semnale că aceste termene vor fi respectate, în fapt, nu puțini au fost cei care nu și-au primit banii în totalitate la finalul lui 2017.

5. BAC-ul de iarnă

Pentru elevii de clasa a XII-a ar putea exista și cea de-a 3-a sesiune a examenului de Bacalaureat. Aceasta, dacă va trece de Parlament, ar putea fi plasată în iarnă. Deci, programul multor instituții de învățământ liceal va fi dat peste cap.

6. CRED doar pentru unii

Un program de formare desfășurat la nivel național, despre care s-a scris aici, la care participă peste 55.000 de dascăli, face discriminare între cadrele didactice. Acestea vor primi 600 de lei pentru a participa la cursuri de formare continuă. Problema este că acest program se va desfășura doar în anumite județe.

7. Corectarea online

Tot dinspre minister a apărut ideea de a scana lucrările elevilor de la Bacalaureat sau Capacitate în vederea corectării acestora online. Vă dați seama câtă muncă, timp pierdut, și risipă de tehnică. Este nevoie de aparatură specială, de condiții draconice pentru ca totul să funcționeze decent. Oare toată această energie și banii necesari nu ar fi fost mai bine să fie invenstiți în alte domenii?

8 Lipsa de acțiune

Nu-i așa că sindicatele vor păstra, și anul acesta, conform tradiției, o tăcere suspectă în relația cu guvernanții? În cel mai prost caz, se dau comunicate, au loc întâlniri, iar treaba rămâne ca și până atunci.

Te invităm în grupul Facebook „La clasă”. Aderă aici

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Lista bolilor profesionale pentru profesori – care sunt dedesupturile întârzierii

Lista bolilor profesionaleLista bolilor profesionale dobândite ca urmare a desfășurării activităților didactice este stabilită de Ministerul Sănătății. Documentul ar...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -