Se dau bani
Vești bune pentru 55.000 de cadre didactice care predau în învățământul gimnazial și primar, Ministerul Educației susține că va oferi subvenții îndividuale în valoare de 600 de lei. Anunțul a fost făcut public cu prilejul semnării acordului de parteneriat pentru derularea proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED). Parteneri în acest acord sunt: Ministerul Educației Naționale (MEN), Institutul de Științe ale Educației, Casele Corpului Didactic din județele Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman, Timiș și din municipiul București, respectiv Inspectoratele Școlare Județene Iași, Bihor și ISMB.
Despre CRED
Despre acest proiect am scris aici, vă invităm să citiți detalii extrem de importante.
600 de lei
Suma nu pare a fi una mare, cu toate acestea, este binevenită, mai ales când este vorba de formare continuă. Pentru a primi acești bani, cadrele didactice vor fi înscrise în proiectului (CRED), un proiect care se va desfășura la nivel național.
În acest sens, vor fi alcătuite 2.750 grupe de profesori în toate județele și în Capitală, care vor beneficia de 330.000 ore de formare la nivel național, implicând aportul a 900 de formatori. Se vor acorda subvenții de 600 de lei pentru toți cei 55.000 de participanți la cursurile de formare și 150 de premii pentru cadrele didactice autoare de bune practici.
De unde vin banii?
Bugetul alocat acestui proiect este de 196.586.777 lei prin finanțare din fonduri europene (POCU). Această sumă va fi cheltuită și pentru cercetare.
Realizarea de cercetări și studii tematice privind aplicarea noului curriculum din perspectiva dezvoltării competențelor-cheie, între care și documentul de politici educaționale „Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculumului național”, precum și sprijinirea elevilor care aparțin grupurilor vulnerabile, sunt alte obiective importante ale CRED.
[…] vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaționale deschise (RED) pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor și cadrelor didactice atât în centrele de resurse educaționale deschise, cât și pe o platformă on-line de e-learning
Ce spune ministrul?
Cu prilejul semnării acestui acord, Ministrul Educației a declarat:
Este cel mai important și mai mare proiect dedicat formării cadrelor didactice. În egală măsură este un demers extrem de ambițios, atractiv inclusiv pentru colaboratorii noștri externi, prin urmare sper să fie implementat cu succes în următorii patru ani, conform parametrilor asumați”
P.S.
Vorbim de un nou episod din serialul guvernamental „Să mai râdem pe seama cadrelor didactice”?