Pot fi obligați profesorii să își transmită ora Live din sala de clasă?

Date:

UPDATE

Despre singura soluție la această problemă s-a scris aici.

Bullying în toată regula

MEC, prin Monica Anisie, folosește aceleași tehnici ca în perioada stării de urgență accentuând starea de confuzie și presiune la adresa cadrelor didactice. Vorbim de bullying în toată regula.

NU poți fi obligat să îți transmiți ora Live

LEN interzice înregistrarea orelor fără consimțământul cadrelor didactice. Cu alte cuvinte, acestea nu pot fi obligate să transmită live din sala de clasă. Indiferent ce platformă de videoconferință utilizezi, ești nevoit să te lași filmat, inclusiv elevii. Puteți controla ce se întâmplă cu imaginile stocate?

(2) Înregistrarea magnetica sau prin procedee echivalente a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul celui care o conduce.

(3) Multiplicarea, sub orice forma, a înregistrarilor activitatii didactice de catre elevi, studenti sau de catre alte persoane este permisa numai cu acordul cadrului didactic respectiv.

Sindicatul este ferm

Într-o reacție pentru laclasă.ro, primvicepreședintele Sindicatului Spiru Haret Dolj , profesorul Constantin Lungulescu, spune lucrurilor pe nume.

laclasă.ro: Pot fi obligate cadrele didactice să își transmită ora Live din sala de clasă?

Constantin Lungulescu: Nu pot fi obligate. Legea educației nu da acest drept. Doar dacă o modifică. Cert este că f multi colegi accepta acest lucru,fara sa-si dea seama ca vor fi judecați de părinți. Doctorul face actul medical filmat ?

În plus

Aruncă o privire asupra acestui material (citește aici) în care îți sunt dezvăluite principalele metode și instrumente prin care elevii își înregistrează profesorii, asta fără acordul celor din urmă. Fii cu băgare de seamă, telefonul deja este demodat.

De un real folos este și acest material care îți arată cum să descoperi eventualele clipuri video ori materiale publice în care ai putea fi inclus fără voia ta.

Pericolul vine din expunere

Profesorii și elevii se expun extrem de mult. Cam toate aplicațiile/platformele de videoconferință permit înregistrarea conferințelor/orelor susținute de profesori. Cine poate garanta că imaginile nu vor fi folosite ulterior de persoane mai mult sau mai puțin binevoitoare pentru denigrarea anumitor participanți (elevi sau profesori)? Știm și noi cât de greu este să îți menții o imagine în fața elevilor, colegilor și părinților. Aceeași situație este valabilă și în cazul elevilor. Ei bine, din două trei click-uri, imaginea ta poate fi făcută praf sau grav afectată. Trebuie să ai ghinionul de a da peste un cineva binevoitor care a speculat o greșeală sau un amănunt. Ce poți face dacă acesta se decide să facă din vreo scăpare de-a ta un viral pe Internet? Mai nimic!

2 întrebări pentru Anisie

  • Cine poate garanta respectarea dreptului la imagine pentru elevi și cadre didactice? În prezent, înregistrarea unei ore a devenit floare la ureche. Nu puține sunt clipurile publicate pe YouTube și TikTok care surprind aspecte din lecțiile desfășurate online.
  • Ce măsuri a luat MEC pentru a intra în legalitate în privința obținerii consimțământului celor implicați în actul educațional (cadre didactice, părinți)?

Dă un Like paginii Facebook LA CLASĂ

Te invităm în grupul Facebook “La clasă”. Aderă aici

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Ministrul Educației vrea să modifice norma didactică pentru anumite categorii de profesori

Norma didactică reprezintă un nou subiect de discuție pentru actualul ministrul al Educației. Conform declarațiilor acestuia în cadrul unei conferințe de presă

„Autoritățile” vor să impună un nou obicei privitor la data începerii școlii

Se pare că autoritățile au luat o hotărâre care va uniformiza data la care vor începe cursurile școlare în fiecare an. În acest scop vor renunța la tradiționala dată de 15 septembrie pentru a impune „obiceiuri noi”

ARACIP schimbă abordarea. Cunoști aceste noutăți foarte importante?

Noul președinte al ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), Mariana Dogaru, a făcut publice câteva elemente de noutate care ar trebui cunoscute de cadrele didactice

Reformă radicală: „o mare parte din școala generală poate fi înlocuită cu documentare”

O idee de reformă radicală a apărut în spațiul public în emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS. Ajunsă pe mâinile capabile ale marilor experți și reformatori ai educației din spațiul public românesc,
1.2K Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap