Noul ministru al Educației – vizite neanunțate în școli

Date:

Schimbare de atitudine?

Să fim oare martorii unei schimbări de atitudine la vârful sistemului de învățământ din România? Ar fi binevenită o asemenea schimbare, având în vedere faptul că mulți dintre cei aflați la conducerea sistemului s-au dovedit a fi, într-o măsură mai mică sau mai mare, cam rupți de realitate, de cum decurge cu adevărat procesul de educație, de interacțiunea care are loc între elevi și dascălii lor și de obstacolele care stau în calea unui învățământ de calitate. Sau ceea ce vedem face parte dintr-o campanie de imagine, gândită să sporească popularitatea noului guvern? Asupra acestui aspect urmează să ne lămurim în perioada următoare.

Vizite neanunțate

Noul ministru al Educației, Monica Anisie, profesor de Limba română cu o vechime de 25 de ani, și-a arătat intenția de a efectua vizite neanunțate în școli, începând din săptămâna 18 – 22 noiembrie, conform interviului acordat miercuri, 13 noiembrie, postului de televiziune PROTV. Vizitele în școli nu vor fi anunțate deoarece domnia sa nu se consideră a fi o persoană căreia să-i placă festivismul. Se va începe din săptămâna 18 – 22 noiembrie cu județele din apropiere de București și se va continua cu câte două sau trei județe pe săptămână. Redăm în scris, mai jos, o parte din discuția purtată de noul ministru al Educației cu reporterul PROTV.

Monica Anisie: O să încerc să dezvolt în cadrul Ministerului Educației întâlniri cu profesorii, la firul ierbii. Îmi propun să merg și să discut cu profesorii având alături și specialiștii din domeniul științelor educației.

R: Vreți să mergeți în școli?

Monica Anisie: Da, vreau să merg în școli fără să anunț în vreun fel prezența mea acolo, pentru că nu sunt persoana căreia să-i placă festivismul.

R: Când veți începe vizitele în școli?

Monica Anisie: De săptămâna viitoare. Dar nu vreau să spun unde.

R: În ce județ?

Monica Anisie: În apropiere de București voi merge, voi merge în primul județ.

R: Deci veți face în fiecare săptămână un județ?

Monica Anisie: Nu, voi face două sau trei județe, în funcție de cât de îndepărtate sunt județele respective.(…) Vorbim doar de a ne sfătui împreună ceea ce este mai bine pentru sistem. De aceea am și dat un ordin prin care vreau să debirocratizez și să iau de pe umerii profesorilor acele hârtii pe care ei trebuie să le facă. Ori eu dacă nu merg la ei, nu mă îndrept eu către ei, nu cred că de aici dintr-un birou al Ministerului nu se pot lua decizii fără să te consulți cu toți actorii care sunt implicați în sistemul de educație.

Fără metode învechite

Monica Anisie și-a exprimat, de asemenea, dezacordul față de metodele învechite de predare care încă se mai folosesc în unele școli din România.

”Să învățăm să gândim, nu să reproducem. Asta a fost întotdeauna deviza mea, pentru că, fiind vorba de limba română, toată lumea se gândește că trebuie să învățăm pe de rost niște comentarii. Nu. Pentru că noi trebuie să le construim copiilor niște competențe. ori aceste competențe nu se pot dezvolta punându-l să memoreze niște comentarii ale altora. Măcar atât să faci tu ca profesor, să începi să îl lași și pe el să aibă o părere personală. Știu ceea ce spuneți dumneavoastră, există încă profesori care dictează copiilor ceea ce trebuie să învețe. Nu aceasta este soluția.”

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Ministrul Educației vrea să modifice norma didactică pentru anumite categorii de profesori

Norma didactică reprezintă un nou subiect de discuție pentru actualul ministrul al Educației. Conform declarațiilor acestuia în cadrul unei conferințe de presă

„Autoritățile” vor să impună un nou obicei privitor la data începerii școlii

Se pare că autoritățile au luat o hotărâre care va uniformiza data la care vor începe cursurile școlare în fiecare an. În acest scop vor renunța la tradiționala dată de 15 septembrie pentru a impune „obiceiuri noi”

ARACIP schimbă abordarea. Cunoști aceste noutăți foarte importante?

Noul președinte al ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), Mariana Dogaru, a făcut publice câteva elemente de noutate care ar trebui cunoscute de cadrele didactice

Reformă radicală: „o mare parte din școala generală poate fi înlocuită cu documentare”

O idee de reformă radicală a apărut în spațiul public în emisiunea „Nod în papură” de la DC NEWS. Ajunsă pe mâinile capabile ale marilor experți și reformatori ai educației din spațiul public românesc,
981 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap