Ministrul Finanțelor | Creșteri salariale în învățământ

Trebuie citite

Se va respecta legislația în vigoare

În conferința de presă organizată cu ocazia preluării mandatului, ministrul Finanțelor, Florin-Vasile Câțu, a dat asigurări în privința creșterii salariilor cadrelor didactice. Potrivit spuselor sale, legat de salarizare, se va respecta legislația în vigoare – OUG 114/2018. Astfel, salariile cadrelor didactice ar urma să crească în două etape pe parcursul anului 2020. Prima mărire se va aplica în luna ianuarie, iar cea de-a doua în luna septembrie. Declarațiile ministrului au venit ca răspunsuri la unele din întrebările adresate de jurnaliști, având în vedere intențiile noului guvern de a abroga anumite părți din OUG 114/2018.

OUG 114/2018

OUG 114/2018 prevede, printre altele, ca salariile angajaților din învățământ să ajungă, în cursul anului 2020, la nivelul grilei din 2022. Această devansare a calendarului de salarizare pentru învățământ (personal didactic, didactic auxiliar, didactic de conducere, de îndrumare și control) a fost prevăzută în Acordul Guvernului cu sindicatele, încheiat pe 1 decembrie 2018 la Alba Iulia.

Exemplu

Dacă un profesor ar mai avea de primit 1000 de lei pentru a ajunge la nivelul grilei din 2022, acea diferență s-ar acorda astfel: 250 de lei de la 1 ianuarie 2019, alți 250 de lei de la 1 ianuarie 2020 și restul de 500 de lei de la 1 septembrie 2020.

Declarațiile ministrului Finanțelor

Redăm mai jos declarațiile ministrului Finanțelor referitoare la viitoarele creșteri salariale din Educație:

Reporter: Salariile profesorilor ar trebui să crească în 2020 la nivelul grilei de salarizare din 2022. Vor crește?

Florin Cîțu: Bugetul pe anul viitor e construit pe legislația în vigoare (…) Premierul României a spus foarte clar că nu ne vom atinge niciodată de salariile din construcții și nici în partea cealaltă (n.r. pentru profesori) pentru că ordonanța este în vigoare. Iar noi ce vrem să eliminăm din Ordonanța 114 se va face tot printr-un proiect de lege de la Guvern, care să meargă în parlament.

Reporter: Deci salariile profesorilor vor rămâne…?

Florin Cîțu: (n.r. aprobă din cap) Toată legislația în vigoare va fi respectată pentru bugetul 2020”

Urmăriți mai jos înregistrarea video conferinței de presă susținută de noul ministru al Finanțelor, Florin-Vasile Cîțu. Redarea începe de la minutul 35, când ministrul este întrebat despre salariile profesorilor.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ultimele știri

Nicu Cotescu: „Cu atâtea experimente, cerințe, denigrări, obligații, schimbări și implicit pierderea autorității școlare o să ajungem să importăm din orient dascăli!”

Nicu CotescuProfesorul sindicalist Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Învățământului FSE „Spiru Haret” Dolj, vine cu o replică publică la noua...
- Advertisement -

Mai multe articole

- Advertisement -