Începând cu 14 iulie profesorii vor încasa bani mai mulți. Nedreptatea continuă

Date:

Data de 14

De ceva vreme, data de 14 a fiecărei luni reprezintă motiv de bucurie, sau nu, pentru peste 300.000 de angajați din sistemul educațional. Este ziua în care se iau salariile.

Începând cu 14 iulie 2021 își vor face resimțite efectele Ordinul Ministrului Educației 3993/2021 privind calcularea anumitor elemente salariale prin aplicarea procentelor la salariul de bază aflat în plată. Acest Ordin a fost emis pe data de 16.06.2021 iar prevederile sale se aplică începând cu luna iunie 2021. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 605/ 17.06.2021.

Efectele vizibile în buzunarul profesorilor se vor resimți la salariul din luna iulie.

Ce sporuri sunt recalculate?

Sporurile care vor fi recalculate prin aplicarea procentelor la salariul de bază aflat în plată sunt:

  • învățământ special – 15% din salariul de bază deținut/plată
  • gradație de merit – 25% din salariul de bază deținut/plată
  • predare simultană – 7%, 10%, 15%, 20% din salariul de bază deținut/plată
  • dirigenție – 10% din salariul de bază deținut/plată
  • control financiar preventiv – 10% din salariul de bază deținut/plată

Acestea sunt prevăzute la art. 4, art. 5 alin (1), art. 7, art. 8 în Anexa I, Capitolul I, Litera B Reglementări specifice personalului didactic din învățământ, respectiv art. 15 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, se aplică la salariul de bază deținut/aflat în plată.

De ce?

Până în prezent, îndemnizația pentru învățământ special, gradația de merit şi indemnizația de diriginte au fost calculate la salariul de bază din decembrie 2016. Sporul de simultanul a fost calculat la salariul de bază din iulie 2016.

Decizia ÎCCJ nr. 7 / 08.02.2021 a stabilit că unele sporuri în învățământ au fost calculate greșit. Ciudat sau nu, greșeala a persistat timp de 4 ani.

Calculează

Vrei să îți calculezi salariul? Aici ai mai multe detalii.

Nedreptatea continuă

MEC se face că plouă și nu suflă un cuvânt referitor la modul în care cadrele didactice prejudiciate de acest calcul greși își pot recupera pierderea financiară. Practic, urmând calea logicii, pe baza deciziei ÎCCJ, instituțiile statului trebuie să calculeze din urmă, ținând cont și de rata inflației, tot ce a fost calculat greșit iar diferențele trebuie plătite celor prejudiciați. În schimb, nu se vede nicio mișcare în acest sens.

Soluția

Singura soluție pe care o au la dispoziție profesorii prejudiciați de statul român constă în a deschide demersuri în justiție. Un an s-a pierdut deja, ținând cont de faptul că intervine prescripția.

Răspunde cineva?

Răspunde cineva de încălcările repetate ale legii?

Distribuie:

Ultimele știri

Mai multe
înrudite

Acestea sunt revendicările grevei de avertisment de astăzi, 19 ianuarie, 2022

Miercuri, 19 ianuarie 2022 Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de...

Marius Nistor, mesaj de ultim moment pentru profesorii greviști

Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi....

Participi la greva de miercuri? Cunoști aceste prevederi legale?

rcuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat din sistemul de învățământ, și nu numai, se vor afla în grevă de avertisment pentru două ore

Miercuri, 19 ianuarie 2022, cadrele didactice vor înceta lucrul în întreaga țară. Va fi grevă

Miercuri, 19 ianuarie 2022, membrii de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” vor înceta lucrul.
236 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap