Liviu Pop, ministrul Educației, într-o postare pe Facebook, a adus câteva vești bune cadrelor didactice. Conform postării, rectificarea bugetară va aduce bani mai mulți la bugetul ministerului pe care îl conduce. Practic, nu mai puțin de 550 de milione de lei vor fi vărsați în conturile Educației în scopul plății drepturilor salariale decise prin hotărâri judecătorești pentru personalul din învățământul preuniversitar de stat.
Rectificarea va fi votată în cursul săptămânii viitoare, să sperăm că nu se schimbă lucrurile până atunci.
2018
Conform unor declarații mai vechi ale domniei sale, reluate de curând, Ministerul Educației va beneficia anul viitor de un buget substanțial mărit. Aceste declarații au fost făcute la întâlnirea cu directorii de şcoli, la care au luat parte şi prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, reprezentanţi ai federaţiilor sindicale din învăţământ, ai asociaţiilor de elevi şi ai asociaţiilor de părinţi.
„Vom avea în această lună o rectificare bugetară pozitivă, vom plăti banii prevăzuţi de sentinţele judecătoreşti, inclusiv dobânzile aferente, nu sunt probleme cu plata salariilor, iar proiectul de buget pentru anul viitor va fi cel mai mare din ultimii 10 ani”
CRED
Pentru 55.000 de cadre didactice, proiectul CRED va fi de mare ajutor. Aceștia vor primi subvenții în valoare de 600 de lei, alături de premii. Detalii aici.
Despre rectificarea bugetară
Conform postării ministrului Educației, rectificarea va fi pozitivă pentru anumite domenii.
Guvernul face a doua rectificare bugetară POZITIVĂ din acest an, în condițiile încadrării în deficitul de 2,96% din PIB.
PIB –ul României a crescut cu 5,3 miliarde de lei, față de nivelul de la rectificarea de acum o lună – din septembrie – de la 837,2 miliarde de lei la 842,5 miliarde de lei. Este rezultatul creșterii economice din acest an, de 6,1%, care situează România pe locul trei în lume.
Este cel mai clar semnal al unei bune evoluţii a economiei care a determinat venituri suplimentare și implicit posibilitatea alocării unor resurse mai mari acolo unde a fost cazul.
Este în egală măsură dovada bunei guvernări dar și a oricărei lipsei de temei a criticilor care anunțau tot felul de crize fatale și catastrofe.
Această a doua rectificare bugetară a anului aduce resurse necesare bugetelor locale pentru rezolvarea unei mari probleme provocată de guvernarea Boc când a tăiat salariile, respectiv plata drepturilor salariale decise prin hotărâri judecătorești pentru personalul din învățământul preuniversitar de stat – 550 de milioane de lei.
Se acordă resurse suplimentare și pentru sistemul de protecţie a copilului – 61 de milioane de lei.
Se rezolvă și plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocaţiilor și indemnizațiilor pentru creșterea copiilor. Ministerul Muncii a primit, ÎN PLUS, pentru această destinație 537 de milioane de lei.
La ministerul Afacerilor Interne ajung suplimentar 400 de milioane de lei pentru pensii.
La ministerul Transporturilor se alocă în plus 345 de milioane de lei pentru asigurarea co-finanțării proiectelor europene.
Ministerul Sănătății primește în plus 287 de milioane de lei pentru programele de sănătate și plata salariilor rezidenților şi a personalului de la Urgență.
Sume consistente suplimentare sunt distrbuite ministerului Justiției, ministerului Educației Naționale, Fondului Asigurărilor de sănătate (+269 mil lei) și Fondului Asigurărilor Sociale de Stat ( + 323 mil lei).